AEL-cartoon verbieden is ook onterecht

20-08-2010 14:23

Terecht maakt ‘heel Nederland’ druk om de zaak rondom Bert Brussen en de gefotokopieerde tweet. Ondertussen is ook op een ander terrein de vrijheid van meningsuiting in het geding. Vorig jaar publiceerde de AEL een nogal kwetsende cartoon waarin de holocaust werd gebagatelliseerd. De AEL is veroordeeld tot een geldboete wegens deze cartoon. Ook deze cartoon zou natuurlijk niet verboden moeten worden. Sterker nog, de internetridders van het vrije woord zouden nu ook in opstand moeten komen.

De Arabisch-Europese Liga publiceerde deze cartoon naar eigen zeggen om een bijdrage te leveren aan het maatschappelijk debat over het verbieden van cartoons. Meer specifiek zou de cartoon een ‘deelname aan het maatschappelijk debat over de “dubbele moraal” ten aanzien van uitingsdelicten’ zijn. Anders gezegd: hullie publiceren beledigende cartoons over moslims, dan mogen wij dat ook over anderen. De rechtbank was het eerst eens met de AEL, het gerechtshof te Arnhem vond het in hoger beroep toch grievender dan nodig.

In Nederland heeft, door het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, de Holocaust een status aparte. Die mag je niet ontkennen of bagatelliseren. Dat lijkt terecht. De Holocaust is waarschijnlijk de grootste misdaad van de mens ooit en een symbool van het ultieme kwaad. Het is echter onterecht dat je daar geen cartoons over mag maken. Als je cartoons over God, de Koningin, Allah of Bert Brussen mag maken, mag dat ook over de Holocaust. Dát is vrijheid van meningsuiting. De verontwaardiging was terecht groot rond de zaak Nekschot. Vreemd dat dit nu nog niet is gebeurd.

Natuurlijk is het smakeloos en vooral dom. De bewijzen voor de Holocaust zijn overweldigend. Het is ook makkelijk: Holocaust-ontkenners zijn te dom voor woorden, dus je weet dat je die verder niet serieus hoeft te nemen. Maar dat betekent niet dat je er geen cartoons over mag maken. Joden verdienen net als moslims, babyboomers, kinderen en CDA-ers respect, maar moeten ook tegen grievende uitingen kunnen. Leuk is anders misschien, maar dat hoort erbij in een vrije samenleving. Want weet je wie er ook cartoons verbood? Precies.

Huub Bellemakers wacht op de kamervragen van Geert Wilders over deze kwestie

Afbeedling: Mr. Enjoy