Zwitserland: het nieuwe verbodsland

31-08-2010 17:58

Na het verbieden van de Zwitserse marine en het bouwen van minaretten willen de Zwitsers nu ook het goedkoop zuipen verbieden. Oftewel: in alle Zwitserse skihutten en zuipchalets is het happy hour op vrijdag- en zaterdagavond voortaan verboden. Althans, als het aan de Zwitserse afdeling van De Blauwe Knoop ligt.

Zoals alle Europese landen heeft ook Zwitserland steeds meer last van inwoners die te veel zuipen. Alcoholhaters hopen daarom op een nieuwe alcoholwet die happy hours voortaan verbiedt. De Zwitserse horecabond is minder tevreden met dit voorstel en noemt het een ‘disproportionele inperking van vrijheid van klanten, bedrijven en handel’. Bovendien lijkt het er op dat het comazuipen niet bepaald plaats heeft in restaurants en bars maar in disco’s of bij comajugend thuis.

De Zwitserse alcoholhaters gaan van de weeromstuit nog een stap verder en eisen gelijk maar een verbod op het verkopen van drank tegen stuntprijzen in supermarkten.

Alle Zwitsers, alcoholisten en geheelonthouders, hebben tot oktober recht op inspraak tegen of voor het wetsvoorstel. Zij wel. Zwitserland is dan ook Nederland niet. In Nederland zou een nieuwe wet gewoon met veel bangmakerij en intimidatie door de burgers hun strot worden geduwd, of er zou een referendum worden georganiseerd waarvan de uitslag vervolgens wordt genegeerd.