ThePostOnline

De Deur en de Klink

01-09-2010 14:00

De Deur. Hij gaat open. Ab Klink komt naar buiten. Helaas, hij moet alleen naar de WC. Geen nieuws. Terug naar Hans Hillen. Die moet recht lullen wat krom is. Niets aan de hand mensen. Niets te zien. Gewoon doorlopen. Jack de Vries wordt gemist maar aan spindoctors geen gebrek. Zo leverde de partij in haar 33 jarig bestaan 25 jaar lang de premier van Nederland. Even naar Schinkelshoek, herhaling van zetten. De Deur zit nog dicht. Kan iemand Lubbers aan de lijn krijgen, of Van Agt? Ferry zit vast aan een fotograaf. Dat heeft nieuwswaarde. Nog een shot van de Deur. Heeft iemand informatie over deze Deur? Wie heeft de Deur ontworpen? Kunnen we de timmerman aan de lijn krijgen? Dan maar terug naar Hans Hillen.

Gesloten deuren en de Klink
Op Twitter is de Deur een hit (#DeDeur). De Deur symboliseert alles wat het CDA is. Achter gesloten Deuren, daar voelt het CDA zich op zijn gemak. Daar worden de besluiten genomen. De belangrijkste bijdrage van de oude KVP: met z’n allen net zo lang naar een gesloten Deur kijken tot er witte rook verschijnt. Dan zien we wie er de komende jaren de touwtjes in handen heeft. Paus Johannes Petrus (spreek uit als Jan-Peter) is gevallen en de vraag is of tussenpaus Verhagen voldoende macht heeft. Of wordt hij vergiftigd zoals zoveel Pausen? En nog wel door de minister van Volksgezondheid. Euthanasie gepleegd op de tussenpaus. Daar was het CDA toch nooit van?

Elke Deur heeft ook een Klink en die Klink is belangrijk. Anders krijg je de Deur niet open. De Klink zal moeten bewegen om de Deur te openen. Of niet, misschien zit de Klink wel vast. Is er wat olie nodig om de Klink te smeren. Aan olie geen gebrek, maar dat ligt allemaal al op het vuur. Is er op gegooid door Lubbers en door van Agt. En door Ferry en Frits, door Knevel en van de Brink. En natuurlijk door Geert. Geen boodschap aan wat er achter die Deur gebeurt. Hij zegt wat hij denkt. Hij denkt wat hij zegt. Alleen wat hij denkt en wat hij zegt, dat maakt het zo moelijk. Dat moet achter de Deur besproken worden.

Draai- en open deuren
Eigenlijk had het een draaiDeur moeten zijn. Was mooie symboliek geweest. Je hebt draaiDeur-criminelen, maar ook draaiDeur-regenten. Balkenende was daar ook zo goed in. Einde kabinet. De Deur draait door maar Balkenende komt weer als premier tevoorschijn. Vier kabinetten Balkenende. Hoe vaak de Deur ook draait, de premier verandert niet. Het CDA verliest maar komt toch regerend uit de draaiDeur tevoorschijn. Of misschien een klapDeur. Don’t let the Door hit you on the way out, dat idee. Wie krijgt de klapDeur dan in zijn rug, Ab of Maxime. En als we het dan toch over Doors hebben: ‘You’re on a tightrope ride, nobody by your side. Well, you’re all alone, gotta find a new home.’ Wellicht het nieuwe lijflied voor Klink: Tightrope Ride van The Doors.

Eelco Brikman kan ook nog acte de presence geven. Die trapt graag open Deuren in. Gaat het hebben over Hypotheekrente-aftrek. Uiteraard. Alsof deze formatie daar nog over gaat. Het gaat over Deuren Eelco, niet over huizen. Hoewel, vraag is natuurlijk of het huis van Thorbecke door Geert bedreigd wordt. En of er nog een fundament is voor de CDA fractie. Eigenlijk wel logisch om bouwend Nederland er bij te halen. Live: De Deur staat er boven in beeld bij #KVDB. We hadden al De Bank. Nu dus De Deur. De Deur gaat open. Geen vooruitgang. Morgen gaat De Deur weer dicht. Wordt regeren een Tantaluskwelling voor Geert dankzij De Deur van Klink?