ThePostOnline

Ja. Nee. We gaan het NU anders doen.

06-09-2010 10:00

De derde dinsdag in september en weer sneuvelt er een kabinetsformatie. Terwijl de peilingen het CDA vrijwel dagelijks verder decimeren en de PVV het vertrouwen in die partij ook opgegeven heeft, weet de VVD van Mark Rutte zich geen raad meer en wordt een zoveelste poging dit land vroegtijdig naar de eerstvolgende verkiezingen te helpen gestaakt. Den Haag durft nauwelijks aan de volgende formatie te beginnen, en ondertussen wordt er op de twitters zelfs al geopperd de redactie van DeJaap in het proces te betrekken. Het aantal realistische oplossingen raakt daarmee/desondanks* (doorhalen naar gelang je vertrouwen in die redactie) snel op. Tijd dus voor echte reddingsmiddelen om het schip politiek gezien recht te houden. Het is verkiezingsdag + 86 en er moet iets gaan gebeuren.

Nu is hier al eens eerder gepoogd een herziening in de huidige democratie door te voeren, maar valt ook daar maar al te goed te beseffen dat dergelijke aanpassingen, zij het ambitieus, een fijne nieuwe berg breekpunten met zich mee voeren. Stel bijvoorbeeld dat je in dat nieuwe systeem en geheel volgens de radertjes van de Stemwijzer veertig procent van je stem aan één partij geeft, maar zij doen er doodleuk precies datgene mee waarvoor je ze die andere zestig procent onthoudt – terwijl andere partijen je stem vice versa verder verneuken. Nee. Geen foutloze herziening van de huidige structuur. Nieuw plan.

Eureka.

We gaan op onderwerpen stemmen. Dat doen we tenslotte bij de Stemwijzer, het Kieskompas en het Digitale Potlood ook al, dus waarom niet verder doorvoeren die handel. Democratisch, collectief en op de simpele basis van ‘meeste stemmen gelden’ vaststellen welke partij de beste intenties heeft waar het beleid X, programma Y of belastinggeldverkwanseling Z betreft en die partij vervolgens volledig soeverein toezicht geven over de uitvoering ervan. Tuurlijk, de term democratie kunnen we dan ook laten vallen, of in ieder geval wat aanpassen. Laten we het de Moeder Aller Compromissen noemen (uit copyrightoverwegingen gelieve niet af te korten), het vrijwel foutloze politieke systeem van de toekomst. Ieder doet wat water bij de wijn en iedereen wint. Zo kan je bijvoorbeeld van Roemer vinden wat je vindt, maar je hoeft zijn clubje socialisten niet te vertellen hoe je voor de ouderen in onze maatschappij moet zorgen. Of algemener, hoe de volledige zorg in Nederland geregeld moet worden. Laat dat hele stelsel dus maar aan de SP over. Als SP’er vervolgens oneens met de nieuwe euthanasieregelingen zoals ingevoerd door de VVD? Pech, je hebt het zorgstelsel van je keuze al. PVV’er en niet tevreden over die hoofddoeken en burka’s in het openbare leven? Balen, maar je mag criminele allochtonen wel na drie strikes het land uitknikkeren. Terwijl je maar tot je 65ste hoeft te werken, waar leden van de ChristenUnie dan nog drie jaar door moeten.

Bio-industrie en kerncentrales
Als PvdA’er mag je de JSF wegstemmen en de Nederlandse visie op het lot van Turkije in de EU bepalen. Lever je wel voor in dat uitgeprocedeerde asielzoekers nog voor onbepaalde tijd in het land mogen blijven, maar daar mag je dan op zijn beurt druppelsgewijs weer wat nieuwe, laaggeschoolde immigranten voor toelaten. Voor onderwijs hebben we schooljongen Rutte rondlopen – die zal moeten accepteren dat scholieren en studenten volledig legaal aan softdrugs kunnen komen – terwijl deze of gene groene partij zich het beste over de bio-industrie kan bekommeren. Mits ze dat combineren met de bouw van een half dozijn kerncentrales natuurlijk. D66 mag als een idioot democratisch gekozen burgemeesters op de kaart gaan zetten, terwijl CDA alle armslag krijgt om het tekort op de begroting voor 2015 weg te werken. Religieuze scholen mogen onder de vlag van de SGP homoseksuele leraren weigeren – maar alleen in Staphorst, terwijl de rest van het land vrij is Staphorst te weigeren. De VVD mag zich te buiten gaan aan het korten op ontwikkelingssamenwerking, mits GroenLinks de hoeken kunst, cultuur en andere verzamelnamen voor linkse hobbies mag besprenkelen met overheidseuro’s en we daar dankzij D66 allemaal onbeperkt het vrije woord op los mogen laten. Ja, dat ruimt lekker op, 150 zetels in het kabinet.