ThePostOnline

Those who deny freedom to others, deserve it not for themselves

15-09-2010 12:00

Het was de quote van Abraham Lincoln die Geert Wilders in zijn veel besproken speech in New York aanhaalde. Het is ook de kern van het gedachtegoed van de PVV. In die zin ligt namelijk voor Wilders de rechtvaardiging om vrijheid van geloof of meningsuiting voor moslims te beperken. De Islam zou zelf vrijheid niet respecteren en daarom hebben moslims ook geen recht op vrijheid. Zij die hoopten dat Wilders met controversiële uitspraken een regering met het CDA onmogelijk zou maken, zijn zaterdag teleurgesteld. Toch heeft Wilders laten zien waarom liberalisme en christen-democratie niet te rijmen zijn met zijn gedachtegoed.

Bekeringsdrang
Elke religie kent onbegrip voor de behoefte aan morele vrijheid. Als je als mens overtuigd bent van een absolute waarheid, van een idee dat jouw Godsbeeld inherent juist is en dat iedereen die jouw religie niet aanhangt eeuwig zal branden in de hel, zou het asociaal zijn als je niet de behoefte zou voelen anderen van jouw geloof te overtuigen. Het zou betekenen dat je de hemel voor jezelf houdt en het accepteert dat anderen in de hel zullen branden. Zo bezien is bekeringsdrang een zeer menselijke en oprecht vriendelijke drang. Zoals Christenen en, in mindere mate, Joden proberen hun medemens te helpen door ze ‘het ware woord’ te vertellen, zo proberen Moslims dat ook.

Veel mensen hebben er echter geen behoefte om bekeerd te worden. Sinds de verlichting verwerpen veel mensen een Godsbeeld. Daarnaast hebben veel mensen een eigen religie en wensen ze niet bekeerd te worden. Gelovigen van verschillend pluimage hebben door de eeuwen geleerd dat pogingen om mensen te bekeren die niet bekeerd willen worden, evenzeer nutteloos als contraproductief zijn. Daarin ligt het respect van geloven voor de vrijheid van het individu om niet te geloven; als iemand er bewust voor kiest om te branden in de hel is dat een eigen verantwoordelijkheid.

Islamisering
Natuurlijk kent elk geloof mensen die niet bereid zijn die vrijheid te respecteren. Zij zien het als een heilige taak, wellicht tegen beter weten in, de medemens toch op het rechte pad te krijgen. Probeer eens gras te maaien op zondag in de bible belt of de voet van een Jehova’s getuige tussen de deur uit te krijgen, en je weet hoe sterk bekeringsdrang kan zijn. Dat geldt uiteraard ook voor de Islam waarin fanatieke gelovigen de vrijheid om zelf te kiezen niet respecteren. Ondanks al die opgedrongen religie is een groot deel van de Nederlandse samenleving toch agnost of atheïst. Binnen alle geloven geldt namelijk dat het niet het geloof als geheel is dat vrijheid ondermijnt, maar slechts een kleine groep fanatici. Niemand wordt gedwongen zich te bekeren tot welk geloof dan ook en de samenleving als geheel islamiseert evenmin als dat ze verchristelijkt of verjoodst. Een zichtbaarder Islam betekent niet dat we allemaal Islamitisch worden, dat de samenleving islamiseert.

Liberalen beoordelen een mens nooit op de groep waar hij toe behoort maar op zijn individuele daden. Christen-democraten hebben zelf ervaren dat fanatici binnen een geloof niet voor het hele geloof praten. Beide groepen zullen daarom nooit een heel geloof als inherent ‘onvrij’ wegzetten omdat er vanuit het geloof onvrijheid gepredikt wordt. Een individu dat vrijheid aan anderen onthoudt, verdient inderdaad zelf geen vrijheid. Een individu dat behoort tot een groep waarin sommigen vrijheid aan andere onthouden, verdient echter zelf wel vrijheid. In de logica van Wilders zou het hele zuiden van de Verenigde Staten ten tijden van Lincoln geen vrijheid hebben verdiend en daarmee toont hij alleen dat hij het gedachtegoed van Lincoln niet heeft begrepen.