Wielrenners krijgen nou nooit zo’n tweede kans als Van Gelder

16-09-2010 08:50

Onlangs was Yuri van Gelder te gast bij De Wereld Draait Door. De turner mocht vertellen over zijn afkicken en het vervolg van zijn sportcarrière. Dat hij weer op televisie is en dat hij weer aan de ringen zwaait, dat is niet erg. Iedereen verdient immers een tweede kans. Zeker als het ‘slechts’ cocaïnegebruik is waarvoor je geschorst bent. Wel is het vreemd, een groot applaus voor een dopinggebruikende sporter. Dat zie je bij wielrenners nou nooit.

Een wielrenner die EPO gebruikt wordt voor twee jaar geschorst. Hij wordt publiekelijk gekruisigd. Hij wordt zelfs (met zijn ploeg) ná z’n terugkeer nog geweigerd door wedstrijden, zoals onlangs Riccardo Ricco en Vancansoleil nog gebeurde. De schandalige behandeling van Vinokourov door Belgische wielercommentatoren toont aan dat ook het journaille geen mededogen heeft voor dopingzondaars. Of dat terecht is is een andere vraag, maar inconsequent is het wel. Een berouwvolle reportage in Holland Sport, dat is het maximale dat ze kunnen krijgen.

Doping

Niet dat dat nieuw is. In Operacion Puerta zijn nog louter wielrenners aangepakt. Voetballers, atleten en tennissers die genoemd werden, zijn nooit gepakt. Minder controles, minder media die de dopingjagers in de hek nijgen. Terwijl andere sporters, van voetballers tot moderne vijfkampers, net zulke klootzakken kunnen zijn als wielrenners. Van cocaïne kun je ook beter trainen, doping helpt ook bij turnen. Die horen dan ook net zo hard aangepakt te worden bij dopinggebruik en net zo in de armen gesloten na de straf.

Met dank aan John Den Braber voor het idee. Huub Bellemakers wacht nog steeds op de dopingcontrole in de reserve 7e klasse AV, KNVB District Oost

CC-Foto: Raymond Nieuwenburg – via wikimedia