Sterretje als rolmodel

17-09-2010 12:00

Hilariteit alom nu RTL een Nederlandse versie van MTVs Jersey Shore op de buis brengt. Onder de titel Oh Oh Cherso worden acht Hagenezen, die door RTL op Kreta zijn afgeleverd, gevolgd tijdens  hun dagelijks beslommeringen in het befaamde feestparadijs Chersonissos. Natuurlijk levert het vermakelijke televisie op. Er wordt gedronken, er wordt gefeest, er wordt geruzied, er wordt geneukt en er wordt zelfs een beetje gewerkt. Nederland kan zich vergapen aan de goddeloosheid van ongeleide projectielen op vakantie maar gaat rustig slapen in de wetenschap dat alleen de meest losgeslagen kandidaten door RTL geselecteerd zijn. Dit zijn geen doorsnee Nederlanders. Toch?

In 2009 gingen volgens het CBS (PDF) zo’n 630.000 Nederlanders op vakantie naar Griekenland. Daarnaast vertrok een veelvoud daarvan nog naar de Turkse en Spaanse kusten. Zelfs als slechts de helft van de vakantiegangers in deze landen een feestende badplaats als bestemming had, maakte ruim een miljoen Nederlanders een reis zoals de acht heren en dames van Oh Oh Cherso. Daar kan geen cultureel verantwoorde stedentrip tegen op. Hele volksstammen sparen een jaar om een dergelijke tocht te maken omdat een dronken beurt in Star Beach Chersonissos, bij voorkeur voor het oog van de camera’s van RTL of TMF, het hoogtepunt van een verder saai jaar moet worden.

Integratie in Den Haag
De afgelopen tien jaar heeft de Nederlandse identiteit politieke relevantie gekregen. Integratie of assimilatie van immigranten is een gemeenschappelijk doel geworden voor bijna alle politieke partijen. Toen prinses Maxíma beweerde dat er geen Nederlandse identiteit was, anders dan het zuinige koekje bij de koffie, was Nederland te klein. Tijdens integratiecursussen leren immigranten wat onze Nederlandse gemeenschappelijke normen en waarden zijn, hoe we met elkaar om gaan. Zou een onderdeel van de cursus zijn hoe Sniper moet reageren als Barbie zegt dat ze wil zoenen terwijl hij net seks heeft gehad met Little Princess? En is het gepast voor Sterretje om met Kabouter in het water te springen terwijl ze net een uur heeft besteed aan haar extentions? Het zijn de relevante vragen voor een ieder die wil integreren in Den Haag.

Nederland is evenzeer Haagse Joker in Chersonissos als een Joodse kunsthandelaar aan de Prinsengracht in Amsterdam. Nederland is een streng gereformeerde op de bible belt die je op zondag vertelt dat je het gras niet mag maaien en een bioloog uit Wageningen die nertsen bevrijdt uit een fokkerij. Nederland is de islamitische buurtsuper in een Vogelaarwijk die zeven dagen tot één uur ’s nachts open is en een postzegelhandlaar op sandalen in een stoffige winkel die ruikt naar de verjaardag van je oma. Nederland is een koloniaal verleden, een opgestoken middelvinger naar Molukse voormalige KNIL-soldaten en een multi-cultureel verantwoord, politiek correct poldermodel dat niemand zich kan aanleren. Integratie is een farce tenzij we allemaal een Sterretje worden.