Als u niet van internet houdt leest u dit niet

22-10-2010 10:27

Internet. Dat is belangrijk. Voor werk, maar ook privé. Voor uw hele leven. Dat vindt u, dat vinden wij ook. Internet moet vooral blijven als het nu is. Maar er liggen kapers op de kust. Zo werkt de Nederlandse overheid aan een filter om kinderpornosites te blokkeren. Goede zaak? Welnee. Want daarmee verbergt men het probleem. Die kindertjes blijven toch wel misbruikt.

Wie garandeert ons bovendien dat onderwerpen zoals abortus, euthanasie, kunst en politiek niet ook geblokkeerd worden? De acties van Hirsch Ballin geven in elk geval weinig hoop. Die is van het preventief blokkeren. Zo was daar ook zijn voorstel om sites zonder tussenkomst van een rechter op zwart te zetten. Gewoon. Omdat het moet kunnen. Omdat de overheid bepaalt wat wel of niet mag. Vaak zonder enige kennis van zaken.

We gaan door. We noemen Buma. We noemen Tim Kuik. Instanties die er alles aan doen om u het downloaden te verbieden. Om sites als Pirate Bay aan te pakken. Sterker, om het embedden van filmpjes tegen te gaan.

Wij hoeven niet uit te leggen dat al uw gegevens worden bewaard. De Nederlandse wet verplicht dat al uw surf, sms en belgegevens worden opgeslagen. Bovendien houdt men aan de hand van uw mobiel bij waar u bent geweest. Niks te verbergen? De politie heeft dit jaar in deze gevallen al meer dan twee miljoen keer naam, adres en woonplaats gevraagd. Waarom? Omdat er twee miljoen mensen in ons land rondlopen met terroristische plannen? Nee toch?

Maar heeft u echt niks te verbergen?

Identiteitsfraude is de snelst groeiende vorm van criminaliteit. Laat u de aan uw geliefde verzonden smsjes zien aan uw werkgever? Wilt u dat de postbode eerst uw post leest voordat hij dat bezorgt? Vindt u het goed dat de overheid weet dat u in de kleine uurtjes graag met blote dames chat?

De vraag is ook niet of u iets te verbergen heeft, maar wat anderen met uw gegevens doen. Is de overheid transparant over het gebruik van uw gegevens? Klopt de informatie over u wel? Of trekt men vreemde conclusies aan de hand van uw surfgedrag? Staat straks ineens de politie op uw stoep. Of u mag niet meer vliegen. Want uw belangstelling voor sites met informatie over wapens is wel erg groot.

Bits of Freedom doet daar iets aan. Ze strijden voor een vrij internet. En dat is hard nodig. Omdat het internet niet alleen voor ons, maar iedereen die na ons komt vrij moet blijven.

Vandaag zoeken ze duizend donateurs. Wij steunen ze van harte en doen mee. U ook? Natuurlijk. Doneer daarom hier.