Recensie: Elsevier iPad-app

10-11-2010 09:03

Het duurde lang, veel langer dan beloofd, maar toen was ‘ie er echt: de iPad-app van Elsevier. Langverwacht, toch gekomen. Langverwacht, want van een uitgeverij als Reed Business, toch niet de kleinste, mag je wel wat verwachten op nieuw mediaal gebied. Zeker bij het blad Elsevier want dat loopt al tijden voorop als het om crossmedialiteit gaat, getuige de lange en goede staat van dienst van de Elsevier-website. Maar helaas, eenmaal geïnstalleerd blijkt de Elsevier-app vooral een grote desillusie. Een jammerlijk falen. Een drol op een stokje op de cover van misschien wel het modernste opinieblad van Nederland.

De Elsevier-app biedt iPad-bezitters om precies te zijn evenveel als een ingescande Elsevier-versie op PDF. Dat is natuurlijk heel fijn maar daarvoor had Elsevier net zo goed haar blad via PressReader of een andere bestaande applicatie kunnen aanbieden. Het idee van een iPad-app is nou juist het uitbuiten van de multimediale meerwaarde die een iPad biedt.

Eendimensionaal
Jammer dan, want meer dan de papieren Elsevier digitaal lezen kun je niet met deze app. Ok, er zit een extra tablad op waar de abonnee makkelijk kan zien welke nummers er al zijn gedownload en het feit dat je zelf kunt instellen of je ook thumbnails op de pagina wilt zien is handig, maar dat was het dan ook echt. De app bezit verder geen websitefunctionaliteit. Er kunnen geen extra video’s mee worden afgespeeld. Er is geen nieuwsreader, een overzicht van de laatste opinies of ook maar een linkje naar een van de vele Elsevier-specials ontbreekt. Het is echt alsof je een complete Elsevier in je handen hebt: eendimensionaal, 1.0, met als digitale hoogtepunt het kunnen slepen naar de volgende pagina.

Wat de reden is geweest om zo’n joekel van faal-app in de app-store te zetten mag Arendo weten. Onkunde kan het niet zijn want Elsevier(.nl) heeft wel een prima multifunctionele iPhone-app die weliswaar geen mogelijkheid biedt om complete Elseviers te lezen maar wel alle handige websitefuncties bezit zoals het lezen van het laatste nieuws en opinie.

Exorbitant duur
Nu zou je nog kunnen zeggen dat het altijd kunnen downloaden van een Elsevier op je iPad op zich al meerwaarde heeft boven papier. Zeker als je ook met hetzelfde gemak een Elsevier uit het inmiddels omvangrijke archief kunt downloaden. Daar valt wat voor te zeggen maar met een exorbitant dure losse verkoopprijs van bijna vier euro (kioskprijs papieren Elsevier: 4,50 euro) is die lol er ook snel af. Als het dan ook nog eens te lang blijkt de duren om één zo’n editie te downloaden, zijn alle mogelijkheden om deze app positief te kunnen beoordelen toch echt op.

Voor wie al een Elsevier-abonnement heeft zal deze app heus geen kwaad kunnen, maar gebruikers die geïnteresseerd zijn in de multimediale mogelijkheden van de iPad en de Elsevier-website willen bezoeken, moeten het toch echt nog steeds met de iPhone-app doen. Een losse Elsevier kunnen ze dan altijd nog downloaden. In hun bestaande PDF-reader ofzo. Als ze het niet gewoon gratis in de kiosk doorbladeren.