Foto’s: Kiteboarden in een weiland

08-12-2010 10:00

Kiteboarden wint aan populariteit in Nederland. De kitescene kent momenteel meer dan 10.000 actieve vliegeraars. Nieuwkomers hebben een ruime keuze uit zogeheten kitesurfscholen die ze de kneepjes van de sport bij kunnen brengen, meer ervaren vliegeraars kunnen zich inschrijven voor verschillende stunt-, snelheids- en behendigheidswedstrijden. Maar wat te doen in de winter? Een échte kiter is verslaafd aan zijn sport en zal normaal gesproken weer en wind trotseren om zijn board onder te kunnen binden. Soms zijn de omstandigheden echter dermate ongeschikt, dat er naar alternatieven gezocht moet worden. En dan sta je dus ineens niet op het water, maar op een besneeuwd Limburgs weiland. Maar wel met je board én je vlieger.

Opklikken voor groot, foto’s openen in een ‘lightbox’.

1. Vorige week zag ik op de KNMI sneeuwradar dat er goed sneeuw was gevallen. In Limburg lag het meeste witte poeder. Een natuurlijke drug die in combinatie met wind de fervente sneeuwvliegeraar het hoofd op hol brengt.

2. Deze winter heb ik mijn zinnen gezet op het onder de knie krijgen van sneeuwvliegeren: het door wind gedreven laten voortrekken door een vlieger terwijl men op ski’s of snowbaard staat. Tijd dus voor mij om naar Limburg te gaan. Ik sprak af met Arien, organisator van het Open Nederlands Kampioenschap. Dit is zijn hond en links staat Pascal. Arien is aan het sneeuwvliegeren aan de horizon.

3. Arien heeft een afspraak gemaakt met een boer in Limburg om op zijn land te mogen sneeuwvliegeren. Meestal wordt de Engelse term ‘snowkiten’ gebruikt. Klinkt een stuk hipper, nietwaar?

4. Snowkiten is niet voor iedereen. Kennis van weer en wind en een goede vliegercontrole zijn noodzakelijk om de sport te kunnen beoefenen. Volgens Arien is er minimaal acht centimeter sneeuw nodig om te kunnen snowkiten. Dus vaak wordt er ook uitgeweken naar Duitsland of België. In landen als Frankrijk, Zwitserland en Noorwegen is de sport reeds bekender en zijn er heuse snowkitegebieden te vinden. Volgens Arien mag er in Frankrijk bij meer dan acht centimeter sneeuw zelfs in natuurgebieden worden gesnowkite.

5. Het snowkiten is niet moeilijk te leren, maar het brengt wel verantwoordelijkheid met zich mee. Op het land is de wind doorgaans vlageriger dan op zee en als je niet genoeg afstand houdt van obstakels heb je de kans er in een onbewaakt ogenblik tegenaan te vliegen. Tevens is de grond hard en is het dragen van bescherming zoals een helm, rugprotectie en knieprotectie geen overbodige luxe.

6. Deze mannen hebben reeds tien jaar ervaring en houden een oogje in het zeil terwijl andere sneeuwvliegeraars zich bij hen aansluiten.

7. Het beste is om op te trekken met ervaren sneeuwkiters, zodat zij je de kneepjes van het snowkiten bij kunnen brengen. Er zijn ook scholen in Nederland die les geven of trips organiseren richting Duitsland of Noorwegen.

8. Uiteindelijk ben ik zelf niet voor mijn eerste sneeuwvliegerervaring gegaan. Het werd mij wel aangeboden, maar ik vond de wind te hard en te vlagerig voor mijn eerste snowkitesessie.

9. Ik genoot van de mannen die bij zonsopkomst over het besneeuwde weiland voeren en klikte en klikte.

10. Aan het einde van de winter moet ik ook kunnen springen zoals de Limburgse snowkiter Pascal liet zien. Maar dan wel met helm en rugprotectie.

Stefan van der Kamp doet buiten gewoon verslag. Hij is onder andere hoofdredacteur van Access Kiteboard Magazine. Stefan is een fervent kitesurfer, maar kan ook goed met een fototoestel overweg.