Sport

De zekerheden van Fred Rutten en PSV

17-12-2010 16:05

Ineens is het hommeles in Eindhoven. We hebben het over die saaie stad in het zuiden van het land. De mensen hebben er weinig gevoel voor humor en nemen met nog minder genoegen. Die zitten niet voor niets al jaren op de tribune bij de lokale PSV. Een ploeg die tevreden is met een kleine overwinning en waar tot voor kort geen mens over klaagde. Des te opvallender is het dat de ploeg vorige week door het eigen publiek is uitgefloten. Men is het laffe voetbal zat. Men wil strijd. Men wil een klinkende overwinning waarmee men thuis kan komen. Dat alles terwijl men gewoon eerste staat. Vorige week werd PSV door het eigen publiek uitgefloten. Terecht.

Oorzaak van alle ellende is Fred Rutten. Dat is een man van de zekerheden. Er is in het voetbal niks mis met zekerheden. Als zekerheden ingebouwd worden tegen ploegen als Excelsior en De Graafschap dan is er wel degelijk iets mis met PSV. Die horen met hun surplus aan kwaliteit elke ploeg in de subtop ondersteboven te spelen. Elke ploeg daaronder moet PSV met grote cijfers verslaan. Als Feyenoord er tien om de oren krijgt, dan moet Excelsior er zeker vijf om de oren krijgen. Dat vinden de supporters dus ook.

Die komen elke thuiswedstrijd van heinde en verre opdraven. Uurtje in de auto, half uurtje parkeerplek zoeken, even lopen naar het stadion en wachten wat komen gaat. En als dat wachten op komen gaat steevast uitmondt in de zekerheden van Rutten dan blijkt elke wedstrijd van PSV een teleurstelling. Dan kan men beter thuis blijven en zich vergrijpen aan de trappist. Helemaal als men na de wedstrijd weer moet lopen naar de auto, in de file staat en nog een uur naar huis moet rijden. Het houdt op een gegeven moment op.

Vandaar dat PSV werd uitgefloten. De zekerheden van Rutten leidden tot een doelpuntloos gelijkspel. Geen goal tegen. Maar ook geen winst. En totaal geen lol. De spelers vonden het fluitconcert raar. Want ze deden hun best. Inmiddels hebben de fans met de club gesproken. Er zou verbetering komen. Dat was in de Europacupwedstijd van donderdagavond niet te zien. PSV speelde slap en de fans haalden hun witte zakdoekjes tevoorschijn. Rutten moet weg. En terecht. Want zekerheden tegen Metalist Kharkiv kunnen niet, slap spelen nog minder.

Zondag komt Roda JC op bezoek in Einhoven. Rutten bouwt zijn zekerheden in. Kan niet anders. Als het resultaat weer matig is dan is in elk geval één ding zeker. De fans eisen definitief zijn hoofd.