Recensie: Dolf Jansen, Oudejaars2010

30-12-2010 18:00

Dolf Jansen staat bekend als geëngageerd, ja zelfs als ‘verschillig’ cabaretier. In de Kleine Komedie gaf hij zijn visie op 2010, geen gemakkelijk jaar voor de links-georiënteerde medemens, in een oudejaarsconference simpelweg getiteld Oudejaars2010. Omdat in een recensie over Dolf Jansen-conferences het woord ‘sneltreinvaart’ natuurlijk niet mag ontbreken: 2010 was een roerig jaar en Jansen heeft veel te vertellen en te zingen en te improviseren, dus in sneltreinvaart ging het.

Geroutineerd maar niet op de automatische piloot liet Jansen zijn licht schijnen op de politiek en zijn persoonlijke belevenissen in ’s lands theaters. Het publiek werd uitdrukkelijk gevraagd om participatie in het geheel, Jansen’s stand-up-comedy roots verloochenden zich niet. Afzeiken van zijn publiek, dat doet hij niet. Ad rem reageren des te beter.

Camielke
Uiteraard was de PVV doelwit van veel van zijn grappen, ook het hilarische CDA-congres met de kleurkaarten en de kleurenblinde voorzitter bracht hij levendig in herinnering en hij weet dat hij in Amsterdam scoort met het bespotten van Limburg en Brabant. Zo weidde Jansen uit over de reactie van een zaal in Kerkrade, die na het noemen van Camiel Eurlings in koor reageerde met “Ah! Us Camielke!”.

Jansen maakt zich druk over De Toestand In De Wereld, en doet dat soms een beetje gratuit. Het olielek in de Golf van Mexico, wie vindt dat nou niet erg? En het kinderdagverblijf-schandaal, als je duidelijk het gevoel hebt dat dat nog te vers of te erg is om grappen over te maken, laat het dan buiten beschouwing. Door de vaart die in de voorstelling zit en door de muzikale intermezzi met A Balladeers’ Marinus de Goederen op vleugel of gitaar zijn deze kleine schoonheidsfoutjes snel vergeven.

Verschilligheid
En de verschilligheid? De cabaretier gebruikte zijn podium aan het einde van de voorstelling om een gloedvol betoog te houden waarin hij pleit voor cultuur en tegen angst en argwaan. Scherp verwoord, poëtisch ook, en recht uit het hart. Of je het ermee eens bent of niet, een (linkse) mening uitdragen kan ook, Freek let je even op, zonder zure verongelijktheid.

Nog meer muziek als toegift, een hele verstandige zet als je de Goederen toch in de coulissen hebt zitten. Al met al is Oudejaars2010 een misschien niet heel verrassende, maar goed opgebouwde en bij vlagen hilarische voorstelling.

Oudejaars2010 in de Kleine Komedie, Oudejaars2011 op TV? Oudejaars2010 is online te zien op Oudejaarsavond om 22:35 op HumorTV