ThePostOnline

Interview: Lictor Vebesque (132), voorzitter van de Raad voor de Journalistiek

02-01-2011 13:07

Zo meneer Vebesque, was het voor u ook een beetje bewogen journalistiek jaar, dat 2010?
“Nou, dat kunt u wel zeggen. Mijn grijze haren zijn in één jaar tijd spierwit geworden, zoveel aanvallen op de democratie hebben wij van de Raad moeten afslaan. Het begint er nu warempel echt op te lijken dat vooral die nieuwe media een eindoffensief tegen onze democratie en rechtstaat zijn begonnen. A propos, is het bezwaarlijk als ik even een pijpje rook? Ik heb net heerlijke nieuwe Napa Valley-tabak geimporteerd, dus u begrijpt…”

U gaat uw gang maar. Hoezo “eindoffensief”?

“Mijnheer, onder ons gezegd en gezwegen, die nieuwe media is toch op sterven na dood? Dat gaat nooit groot worden. En dat weten ze, die psychopatische webloggers en, ik krijg het haast mijn strot niet uit ‘burgerjournalisten’ (AFREUS! Pardon…). Ze hebben hun langte tijd gehad maar hebben nog moeite dat in te zien. Dat steekt natuurlijk, zoals altijd alles steekt in de onderbuik van burgers, white trash, tokkies, Telegraaf-lezers en ander plebs.

U bent aan het dementeren? Volgens mij is de oude media juist aan het afsterven?

“Neen, neen, neen, dat is precies wat ze u willen laten geloven. En daarvoor trekken ze alles uit de kast: weblogs, haatzaaimedia als retweeter of zoiets en zelfs publieke omroepen! Een omroep als Powned, dat is natuurlijk puur fascisme. Vullis dat via het toch al zo smerige medium televisie onze kinderen tracht te hersenspoelen. En het werkt want ook u gelooft die propaganda. Terwijl juist de oude media springlevender en gezaghebbender zijn dan ooit.”

Volgens mij dalen de krantenoplages, moeten er vooral redacteuren weg en leest de jeugd alleen nog maar gratis online nieuws…

“Onzin! Dat soort nonsens komt er bij ons in onze ivoren toren niet in! Wij hebben een plaat van meters dik marmer voor ons hoofd om onszelf te beschermen tegen deze vuige laster. En al kwamen we zulks te weten, onze oogkleppen beletten het ons iets anders dan een tunnelvisie te hebben, Godzijdank. In werkelijkheid scoorde de oude media hoge ogen in 2010.”

Zoals bijvoorbeeld?

“Neem het opinieblad Vrij Nederland. Dat won toch maar mooi de WC-eend award van de stichting WC-eend. En het feit dat hoofdredacteur en babyboomer Frits van Exter zich op de vingers getikt voelt omdat wij, de Raad, Vrij Nederland ernstig doch belerend hebben berispt en getuchtigd, toont toch wel aan dat onze macht nog gewoon GROOT is.”

Vrij Nederland, is dat niet dat blad waarvan de verslaggevers niet eens fatsoenlijk interviewafspraken kunnen nakomen en de hoofdredacteur dat allemaal maar hilarisch vindt?

“Huh? Geen idee, dat is uw mening en is derhalve niet gezaghebbend, doet niet ter zake noch is uw mening bindend. De mening van de Raad daarentegen… Vindt u het erg als ik ook een sigaar rook en een whiskey met spuitsoda drink, on the rocks uiteraard?”

U gaat uw gang maar. Zal ik ook even u waxjas ophangen? James! Hang de jas van excellentie even op wil je. Dat gaat maar kreuken als het zo losjes over de Chesterfield hangt.

“Dank u. Moment, ik snel even den koppen van de papieren kwaliteitsavondcourant. Even anlesen wat er gebeurd is in den wereld de afgelopen 72 uur.”

Maar waar waren we… Voorbeelden dat het nog altijd uitstekend gaat met de oude media?

“Neem Joep Dohmen. Deze man won in 2010 de Babyboomersinteeltlinksepersprijs. En terecht. Dankzij Joep Dohmen werd de volledige naam van een kardinaal op de voorpagina van het NRC Handelsblad geplaatst, ook al was nauwelijks zeker dat deze kardinaal überhaupt verdacht werd van seksueel misbruik. Joep Dohmen is een groot journalist, typisch de kwaliteit van de oude media, een echte onderzoeksjournalist. Zo onderzocht hij ooit, na grondig onderzoekswerk dat maanden en maanden duurde, hoe extreem-rechts het totale internet is. Zoals wij bij de Raad toen ook al dachten bleek het hele internet extreem-rechts te zijn. Het is jammer dat de regering niet toen al een hek om het internet heeft gezet.

De gemiddelde leeftijd van de jury van die Babyboomersinteeltlinksepersprijs was 83…

“Meneer, u spreekt hier over de eminence grise van den Vaderlandsche Journalistiek! Mensen die hun sporen hebben verdiend door bij kranten als De Waarheid te schrijven. Mensen die met eigen handen Hans Janmaat kapot hebben gemaakt. Mensen die verantwoordelijk waren voor de demonisering van Pim Fortuyn. Moreel goede, objectieve journalisten kortom. En hoe ouder die leeftijd, hoe beter de ervaring. Waarom dacht u dat ze mij voorzitter van de Raad hebben gemaakt? Niet alleen omdat ik geen enkel verstand heb van internet, de moderne tijd, de jongerengeneratie of omdat ik over een paar jaar deze pijp aan Maarten mag geven. Neen, puur vanwege het feit dat ik nog weet wat fatsoen is, wat normen en waarden zijn en wat wonen in een multiculturele volkse metropool als Naarden werkelijk inhoudt. Alleen als je weet hoe moeilijk het kan zijn een villa warm te stoken begrijp je pas echt wat NRC-lezers en Vrij Nederland-lezers bezighoudt.”

Juist ja. Wat gaat er, wat u betreft, in 2011 gebeuren?

“Wat mij betreft komt er een hek om het internet. Dat is nu toch alleen maar rechts schreeuwen en krassen op zielen veroorzaken. En we moeten ook ophouden met innoveren in de journalistiek. Ik zag laatst een grote advertentie voor een proletenhorlogemerk in de NRC. Advertenties! In een courant! Reclame is gewoon leugens verkopen en daarmee winst maken, dat kan natuurlijk nooit samen gaan met journalistiek, winst maken is het einde van de democratie. Een democratie waar de journalistiek en de cultuur niet volop wordt gesubsidieerd is een democratie zonder ziel. Innovatie is sowieso de bijl aan de wortel van de beschaving. Dat kranten nu op iPads gaan verschijnen dat moeten we…”

Gewoon niet willen met z’n allen?

“Wat u zegt, wat u zegt. Ik spreek bij deze dan ook de hoop uit dat de Nederlandse Vereniging voor Journalistiek zich, net als in 2010, bezig blijft houden met het in stand houden van het betere 1970-gevoel bij hun leden. Want het feit dat burgers, het dekselse schorriemorrie, zomaar zonder NVJ-pasje denkt ook journalist te mogen zijn dat hebben we niet…”

Afgesproken in dit land?

“Wel om den drommel heb ik ooit! U haalt mij wederom den woorden uit de mond! Nu breekt toch werkelijk mijn klomp. Beste man, ik zeg: geef hem van jetje in 2011. Excelsior!”

Ja en de ballen.