ThePostOnline

Het failliet van de sociaaldemocratie

03-01-2011 11:45

De PvdA is verworden tot een stuurloos schip. Aan het roer staat een matroos die bij gebrek aan beter tot kapitein is bevorderd. De matroos schreeuwt af en toe dat het dek geschrobd moet worden en dat we dat vooral samen moeten doen. Intussen wordt er niet aan het stuur gedraaid en als het zo door gaat loopt het PvdA schuitje vast op het zanderige strand van een of ander moslim staatje. Hoe kon het zover komen? Sociaal-democratie had eens een functie in de wereld. Het was een tijd waarin arbeiders in gevaarlijke fabrieken onder erbarmelijke omstandigheden werkten. De arbeider werkte maar verdiende nooit genoeg om zijn armoede te ontstijgen. Hiertegen kwam verzet uit een intellectuele hoek; Karl Marx. Deze stond een revolutie voor waarin het proletariaat de macht greep. Dit lukte soms aardig maar één en ander leidde vaak niet tot een “heilstaat”.

Voor sommigen was dit iets teveel van het goede, et voilà, de sociaaldemocratie was geboren. De sociaaldemocraten stonden een zachte revolutie voor via het democratisch gekozen parlement en zo werd een jacht op stemvee geopend.

Stemvee
Deze jacht gaat heden ten dage nog steeds door maar de PvdA heeft een groot probleem. Het stemvee is mondig geworden en wat nog veel erger is; het vee is zelf gaan denken. De traditionele PvdA stemmer gelooft de mantra’s, die de partij al sinds jaar en dag bezigt, niet meer. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat spreuken als “de rijken worden rijker en de armen worden armer” iets van hun glans hebben verloren. Ze willen ook niet meer als “armen” worden afgeschilderd want dat zijn ze in hun ogen niet. De traditionele PvdA stemmer heeft een flatscreen TV, kan elke dag een biertje kopen en gaat twee keer per jaar op vakantie. Dat is geen armoede; dat smaakt naar meer.

De traditionele PvdA stemmer ziet wel dat allerlei “uitvreters” uit verre landen aan de welvaart knabbelen en zo gingen zij stemmen op het Nieuwe Links; oftewel rechts! De PvdA ziet haar proletariaat weghollen naar de PVV en moet naarstig op zoek naar nieuw stemvee. Dit stemvee moet aan een paar eisen voldoen: Ze moeten ontevreden zijn of ontevreden gemaakt kunnen worden, liefst ongeletterd zijn, geïsoleerd en een traditie hebben die het vrije denken ontmoedigd. De PvdA denkt het nieuwe stemvee gevonden te hebben; kansarme en arme migranten. Migranten zijn de proletariërs van deze tijd en de PvdA heeft met het open houden van de landsgrenzen al jaren aan de
fok van het nieuwe stemvee kunnen werken.

Moslimmigranten
Nu probeert de PvdA vooral deze groep aan te spreken. Helaas hebben ze een extreem tolerante Joodse voorman waardoor grote groepen moslimmigranten direct afhaken. Zij zullen via een andere partij de heilstaat gaan bereiken. De PvdA zal het idealisme moeten laten varen. We leven nu in andere tijden, tijden waarin het realisme in zwang is gekomen en vooral pragmatisch wordt gedacht. Men loopt ook niet meer klakkeloos achter een partijbestuur aan, behalve in Noord-Korea, de laatste heilstaat.

Het roer moet om, maar ik denk niet dat de PvdA daartoe in staat zal zijn. Er zitten nog te veel oude socialisten en saloncommunisten in de partij. Uit zwakte zal uiteindelijk fusering met andere partijtjes plaatsvinden en zo zal er dan een sociaal-democratisch blok ontstaan waarin niemand echt gelukkig zal zijn. De heilstaat is nog nooit zo ver weg geweest.