Frank de Boer redt 2014 niet

04-01-2011 10:00

En opnieuw is er een nieuwe verlosser aangesteld in Amsterdam. Bij de voormalige godenzonen is Frank de Boer aangesteld als trainer tot 2014. Frank de Boer zal een kundig trainer zijn, maar hij redt het nooit tot 2014. Dat is in bijna heel het voetbal onmogelijk en bij Ajax al helemaal.

Het bestuur en de directie van Ajax bestaat namelijk uit rasopportunisten zonder visie. Dat ligt niet aan Ajax, maar aan het voetbal. In het geval van Ajax is het wel heel duidelijk. Sinds het jaar 1997, toen Louis van Gaal vertrok, heeft de club al veertien trainers gehad. Dat is gemiddeld minder dan één jaar per trainer. Alle voetbalclubs zijn opportunistisch, maar Ajax maakt het het bontst. Dat komt natuurlijk deels door de domme supporters, die iedere keer roepen dat de pannenkoek van dienst weg moet. Maar het is vooral het bestuur en/of de directie die fout op fout stapelt. Het maakt trouwens niet uit wie de poppetjes van dienst zijn, dat is om het even.

Gebrek aan visie
Dit bestuur, of beter gezegd de directie, gaf anderhalf jaar terug alle technische macht aan Martin Jol. Dezelfde Martin Jol die ze een maand terug eruit knikkerden na een paar nederlagen. Martin Jol mocht 3867 spelers aantrekken en zijn broer als vriendje c.q. hulptrainer aanstellen. Let wel, dit allemaal vlak na een uitgebreid rapport Coronel, waarin gesteld werd dat bij Ajax voortaan eigen jeugd en standvastige visie centraal moesten staan. Dezelfde leidinggevenden zeggen nu dus dat ze veel vertrouwen hebben in Frank de Boer en willen voor langere tijd met hem in zee gaan.

Dat Hennie Spijkerman hem gaat vergezellen zegt genoeg. Die was net weggepromoveerd om in Zuid-Afrika de slavenplantage c.q. jeugdopleiding te gaan leiden. Dat ze hem daar weer vanaf trekken (hoezo continuïteit) zegt ook al genoeg over hoeveelheid visie van de Ajax-leiding. Met zo’n leiding zal Ajax het nooit volhouden Frank de Boer tot 2014 in het zadel te houden. Ook Frank de Boer gaat geen drie keer kampioen worden, ook Frank de Boer wint de Champions League niet. Dan kan ie nog zo’n ervaren ex-international zijn (paard, ruiter) of nog zo’n Ajax icoon (Marco van Basten anyone?), de leiding zal altijd kiezen voor de korte termijn. Onder druk van aandeelhouders, pers, supporters, of wie dan ook. Anders word je zoals Twente en dat wil niemand in voetballand.