Politie vindt privacy onzin

06-01-2011 12:00

Ruud Bik FacebookKoud bekomen van de uitspraken van de Amsterdamse korpschef Bernard Welten, of een ander vooraanstaand lid van dit onderdeel van de uitvoerende macht doet een duit in het zakje. Hoofdcommissaris Ruud Bik heeft namelijk laten weten dat privacy iets is uit een grijs verleden. Niet meer moeilijk over doen, we hebben tegenwoordig allemaal Facebook. Dus waar zeuren we over. “Wie heeft het nog over Big Brother in deze tijd van Facebook en internet? De overheid moet alle beschikbare informatie kunnen gebruiken om criminelen te pakken,” deelde Bik mede in zijn jaarlijkse Nieuwjaarsbriefing. Wij verzekeren u: dit is echt.

Borrel
Bik is geen kleine jongen in politieland. Hij is de hoofdcommissaris van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD). In die hoedanigheid zette hij tijdens de nieuwjaarsborrel niet alleen een fraaie boom op over het inzetten van marktpartijen bij het vangen van boeven (leuk ideetje: laten we de politie privatiseren, dan wordt het vast allemaal veel efficiënter), maar dus ook bovenstaande krachtdadige uitspraak.

Mouwen opstropen en boeven vangen, dát is het credo en Bik heeft er zin in. Het dondert niet hoe. Dat niemand zich meer druk maakt over de privacy, op een enkel belangenclubje of een sukkeltje in het Europees Parlement na, is voor de gevierde bromsnor reden genoeg om het er maar helemaal niet meer over te hebben. Privacy is zó 2010, daar zijn we nu wel een beetje klaar mee.

Alles kan, alles mag
Bik wil namelijk “meer kilo’s, kerels en cash ophalen” en dat lukt nu eenmaal niet als je je daarbij ook nog druk moet maken over die vervelende grenzen die de persoonlijke integriteit van de burger markeren. Opnemen, aftappen, opslaan die handel, liefst zo lang mogelijk, want vingerafdrukken zijn toch niet persoonlijk en dan lekker koppelen die databases. Track&trace, doen ze het bij de PTT ook.

Bik heeft niets te schaften met artikel 12. Dat is voor mietjes, daar vang je geen boeven mee. Als je op het internet of, godbetert, Facebook zit, verspeel je automatisch je recht op privacy.

Leuk hotelletje
Nu we het  toch over internet hebben; Bik wil ook graag weten wat er op de kamers van hotels gebeurt. Misschien is het een leuk idee om daar dan camera’s op te hangen en die dan te koppelen met het hoofdkwartier van de KLPD? Kunnen wij vogelvrije internetters ook meegenieten (tenminste, als Bik in dit geval de kilo’s en de kerels even overslaat). Want je weet: de politie heeft zijn zaakjes altijd prima voor elkaar, dus met enig neuzen kunnen wij ook meegenieten. Of wellicht wil Bik het wel meteen even op zijn facebook zetten?