ThePostOnline

Platvoet en zijn negen vriendjes

07-01-2011 14:00

Trouw plaatste een betoog van een aantal “Kritisch GroenLinksers”. Leo Platvoet heeft wel negen vriendjes zo ver gekregen te tekenen voor een pleidooi van “echte linkse mensen”. Die nog wel weten waar de partij voor hoort te staan, namelijk solidariteit, rechtvaardigheid en collectieve zorg.  De schrijvers zijn goed op weg in het benoemen van de beginselen van GroenLinks. Laten we daar aan toe voegen dat GroenLinks ook staat voor duurzaamheid, democratie en een vrijzinnige samenleving.

Kritisch GroenLinks houdt vast aan het idee dat conservatieve politiek de enige linkse politiek is, omdat deze opkomt voor het behoud van verworven rechten. En daar ligt precies het pijnpunt: de buitenstaanders op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt laten zij gewoon in de kou staan. Een keus voor conservatief sociaaleconomisch beleid is op de lange duur juist niet sociaal. Daarnaast heeft een partij rekening te houden met de politieke realiteit van nu. En dan kun je als toekomstgerichte partij juist een bijdrage leven aan het debat en ’s lands bestuur door met constructieve, realistische hervormingsplannen te komen.

Gedoemd huwelijk
Samenwerking met PvdA en vooral D66 wordt van de hand gedaan met als belangrijkste argument dat  er meer overeenkomsten met de SP zijn. Daarvoor wordt het Volkskrant-artikel van 4 januari over stemgedrag aangehaald.  GroenLinks stemt inderdaad bij 73 procent van de SP moties mee, met op de gedeelde tweede plaats PvdA en PvdD (71 procent), gevolgd door D66 (66 procent) en CU (65 procent).

Wat daar vooral uit te halen valt is echter dat GroenLinks pragmatisch te werk gaat. De partij stemt mee met elk gedegen voorstel, dus niet bij voorbaat tegen. Maar in hoeverre zijn er verder overeenkomsten met de SP?  Partijcultuur en politieke stijl sluiten niet op elkaar aan. Op de voor GroenLinks belangrijke punten van hervorming en duurzaamheid vinden we – in tegenstelling tot bij de PvdA en D66 – in de SP geen medestander.  Een huwelijk dat gedoemd is te mislukken dus.

Stromingen binnen GroenLinks
Er wordt veel gesproken over de stromingen binnen GroenLinks. Er zou een grote kritisch-conservatieve linkerflank zijn. De progressieve koers die GroenLinks in heeft gezet is puur vanuit Femke Halsema ontstaan en zonder haar zal GroenLinks weer afzakken naar de oude dogmatische roots. Hier ben ik het mee oneens, de zuurgraad is zienderogen gedaald de afgelopen jaren. Elke dag worden op alle bestuurlijke niveaus in Nederland met hart en ziel de eerder genoemde beginselen uitgedragen.

Elk partijcongres de afgelopen jaren heeft laten zien dat duizenden leden het eens zijn met de inhoudelijke koers. De partij heeft er de afgelopen periode meer dan 7000 leden bij gekregen. De vorige verkiezingen is GroenLinks gegroeid, en nog elke dag laten de peilingen zien dat de potentie blijft toenemen. Daarom zal het partijcongres op 5 februari laten zien dat Platvoet en zijn vriendjes verleden tijd zijn.

Layla de Jong is fervent twitteraar, GroenLinks lid en heeft dit stuk mede ingediend namens haar acht andere persoonlijkheden.