‘Echte supporters’ enige bestaansrecht van clubs

10-01-2011 16:06

In het artikel Echte supporters van Huub Bellemakers wordt gesteld dat de “echte voetbalsupporter” de doodsteek is voor het voetbal. Een aantal voorbeelden passeren de revue waaronder een leuke anekdote over de voorkeur voor een bepaald lettertype op spandoeken. Wat is het verband tussen een lelijk lettertype op een spandoek en het verzieken van voetbal? Misschien vinden de echte supporters het kapsel van Huub Bellemakers wel helemaal niks; verziekt hij dan het voetbal omdat iemand tegen zijn achterhoofd aankijkt op de tribunes?

Vanwaar die generaliserende toon in dat artikel? Iedere voetbalsupporter die ook maar een klein beetje fanatiek is wordt weggezet als een mbo’er met een kutbaantje. Is elke Marokkaan dan ook meteen crimineel? Een advies: ga eens een tijdje mee met een fanatieke supportersgroep van een club en ervaar hoe het is om week in week uit met vrienden op pad te gaan. Na deze lijdensweg, want dat is het soms, te hebben ondergaan weet je pas écht wat het is om een “echte supporter” te zijn.

Sfeer
Uiteraard beleeft ieder zijn wedstrijd op een eigen manier. Er zijn diverse vakken in de stadions waar je rustig een wedstrijd kunt zitten zonder dat je omringd wordt door fanatieke zangers. Daarnaast zijn er in de meeste stadions ook vakken met verwarming en een mooie overkapping. Mocht dit allemaal nog niet goed genoeg zijn is er nog Eredivisie Live. Kun je lekker vanuit je luie stoel, in je woonkamer je favoriete wedstrijd bekijken en beleven.

Maar hoe kan verklaard worden waarom de avondjes van Liverpool in de Champions League zo geroemd worden, de “avondjes NAC” zo bekend zijn in Nederland en waarom iedereen het zo prachtig vind als de Kuip kolkt in de Europa Cup? De “echte supporter” gaat mede voor deze sfeer naar het stadion.

Tegen het moderne voetbal
Wanneer gezegd wordt dat het voetbal beter is geworden ten opzichten van de jaren ’80, dan geloof ik dat direct. Het voetbal zal ongetwijfeld beter zijn geworden. De randvoorwaarden om naar een wedstrijd te gaan echter niet. Wedstrijden worden afgewerkt in halve bioscopen, op kunstgras en met klappers op de stoeltjes zodat bij iedere goede actie op de maat geklapt kan worden. Als dit de manier van voetbalbeleving was geweest, waarom zijn er dan zoveel sites en personen die zoveel aandacht besteden tegen het moderne voetbal. Sjoerd Mossou, Chris van Nijnatten, Menno Pot, www.Footballculture.nl en www.indehekken.nl zijn voorbeelden van journalisten en sites die regelmatig berichten over de verregaande vercommercialisering van het betaalde voetbal in Nederland en daarbuiten.

De vele reacties op het artikel van Huub Bellemakers, zegt iets over de hoeveelheid personen die zich gekrenkt voelen door zo’n stuk. Dus bij deze, doe voortaan je huiswerk in plaats van te knippen en plakken wat je het beste uitkomt!

Jeroen de Gruijl is fanatiek supporter met opleiding én een leuk leven.