De muziektips voor 2011

11-01-2011 12:00

Natuurlijk, in 2011 gaat Lady Gaga een paar grote hits scoren, en ook Editors en Kings of Leon zullen wel vlot doorgaan. Dat 2011 het jaar wordt van James Blake is ook niet echt een gewaagde voorspelling. Als zijn ep’s van het afgelopen jaar en zijn geweldige cover van Feists ‘Limit to your love’ daarvoor niet indicatie genoeg waren, dan wel het feit dat hij in de eindejaarslijstje van de popjournalisten steevast als the coming man genoteerd stond. Daarom hier drie ietwat meer obscure tips waar u de komende maanden goed op moet letten.

The Naked and Famous
De bandnaam hebben deze Nieuw-Zeelanders al mee en met de muziek zit het ook wel snor. Ze maken een opzwepend soort van electro-pop die niet snel gaat vervelen. Het enige wat je er op kan aanmerken is dat het allemaal wat eclectisch is en de band haar eigen stijl nog moet vastpinnen. Op ‘The sun’ klinkt de band als de latere Radiohead, terwijl een popsong als ‘Girls like you’ weer meer in het straatje van een, pak ‘m beet, Phoenix ligt. Maar vooral de twee singles, ‘Punching in a dream’ en ‘Young Blood’, liegen er niet om: electropop met veel energie, die doet denken aan bands als de Yeah Yeah Yeahs en Cut Copy. ‘Young Blood’ was al een nummer 1-hit in het thuisland, en wellicht gaat de rest van de wereld er binnenkort ook aan geloven.

Het eerste album, Passive Me, Agressive You, zou de komende maanden de cd-winkels moeten liggen, maar de liefhebbers van digitale muziek kunnen het al op iTunes of van Bandcamp downloaden.

Wolf Gang
Omdat Max McElligott niet lekker klinkt, noemt deze Britse muzikant zich Wolf Gang. En hoewel hij een multi-instrumentalist is, net als bijvoorbeeld zijn land- en bijna-naamgenoot Patrick Wolf, treedt hij het liefst met een band op. Zijn muziek is dan ook poppy en bombastisch tegelijk. Er zijn tot nu toe twee singles verschenen, ‘The king and all of his men’ en ‘Lions in ages’. Een debuutalbum is ook al opgenomen; dat komt naar verwachting in mei uit.

Foster the People
‘Pumped up kicks’ zwerft al maanden op blogs en sociale netwerken, maar veel meer is er niet bekend over Foster the People. Het schijnt een band uit Los Angeles te zijn – meer weten we niet. Maar eigenlijk hoeft dat ook niet, want ‘Pumped up kicks’ is een ongelofelijk lekker nummer. En het goede nieuws is dat je sinds vandaag ook ‘Helena Beat’ kan downloaden (volgens de band blijft de link maar zeven dagen geldig, dus haast u). Weliswaar is dit nummer niet zo goed als ‘Pumped up kicks’, maar het is dan ook maar een gratis voorproefje voor de ep die op 25 januari verschijnt.

Voilà, een goed album dat het wellicht helemaal gaat maken, en twee veelbelovende artiesten die binnenkort hun materiaal gaan uitbrengen. En mocht het met hun carrières niets worden? Dan is er altijd James Blake nog.

Sander Spek is een muzieksnob, maar wel een vriendelijke: zolang u maar draait wat hij u voorschotelt zal hij niet op u neerkijken.