Sport

Een echte supporter is blind

12-01-2011 12:03

Een ingezonden stuk in de mail. Of we hier wel wisten waar we mee bezig waren nu we al die fijne supporters op een grote hoop gooien als een stel debielen die het voetbal kapot maken. Een stuk zelfs met een fraai advies om eens mee te lopen met een fanatieke supportersgroep. Om de lijdensweg te ondergaan die voetbal heet. En pas dan mag er wat gezegd worden. De schrijver dezes komt dus van goede huize. Die bezocht jarenlang elke uitwedstrijd van Feyenoord. Met maar één conclusie. Zolang de fanatieke supporter zo blind is als het paard van de schillenboer verziekt die supporter het voetbal.

Kankerjood of kankerlijer
In de Kuip is er een keurig vak. EE. Komen nette mensen die zich tussen de tokkies en andere malloten van lager niveau mengen. In de regel is er niks aan de hand. Tot Ajax op bezoek komt. In de tijd dat het publiek van die ploeg nog gewenst was bleek het elke keer dikke pret. Een groep mensen hield zich voornamelijk bezig met liederen over gaskamers en het verbeelden van een gaskraan die opengedraaid werd. Een moeder leerde haar zoontje van nauwelijks zes het verschil tussen de kankerjood en kankerlijer. Van die eerste groep stonden er elf op het veld. En de tweede was te herkennen aan het fluitje. En dan hebben we het over een gezellig vak. De zogenaamde supporter zegt er niks van. Want die is blind en ziet alleen zijn eigen lol.

Nancy
En natuurlijk kolkte De Kuip als Feyenoord Europees speelde. Maar de fanatieke supporter vergeet gemakshalve dat er niet zelden complete veldslagen werden uitgevochten tijdens die sfeervolle wedstrijden. We hoeven maar Tottenham Hotspur en Manchester United te noemen. De Spurs is al wat langer geleden, maar in de jaren negentig veranderde de begane grond onder het uitvak in het Feyenoord stadion in een warzone toen fans van beide kanten elkaar de harses probeerden in de slaan. In dat kader hoeven we de recente uitwedstrijd tegen Nancy niet te noemen. Feyenoord bleek een schande voor Europa en kwam in de hoogste risicofactor van de Europese voetbalbond terecht. En de echte supporter? Die is blind. Die zegt niks. Want die komt alleen voor het eigen gerief.

Moeder is een hoer
En wat zijn die avondjes Liverpool mooi. Samen zingen, samen lachen en samen huilen. Maar de blinde supporter ziet niet dat het de Nederlanders waren die onlangs zo’n fraai avondje Liverpool tot een schande maakten. Want het waren de Utrechters die de moeder van Ryan Babel de hele avond uitmaakten voor hoer. Want als je meegaat met een uitwedstrijd dan weet je pas hoe het is om supporter te zijn. Het behoeft geen betoog dat van die echte supporter geen blijk van afkeuring vernomen is. Want die is blind.

Stalen buis
Vorig jaar ging er een bekende Feyenoorder dood. Rellen Henkie. Een fijne jongen. Die stond altijd vooraan om te knokken en toen de dienstdoende verslaggever van de NOS eens iets verkeerds zei over Feyenoord trakteerde Henkie de man met een stalen buis op zijn neus. Zijn dood was voor de supporter reden genoeg om hem te herdenken. Blind dus. Want rellen Henkie was verantwoordelijk voor de nu zo verafschuwde combi-regeling, rellen in Beverwijk, Düsseldorf en een Klassieker zonder publiek. Blind? De echte supporter is stekeblind.

Bioscopen
Volgens de schrijver van het ingezonden stuk is het moderne voetbal niks. Maar we hebben al gezien dat hij blind is. Stadions als halve bioscopen? In Nederland bestaan ze niet. Kunstgras? In ons land komt dat bijna niet voor. Klappers op stoeltjes? Waar dan? Onze ingezonden brieven schrijver vergeet gemakshalve dat het voetbal is uitgevonden voor de vader die met zijn kinderen of zijn vrienden op zondag een verzetje wil hebben.

Echte supporters kijken niet de andere kant uit als er iets gebeurt. Die spreken hun maten erop aan als er iets over Joden geroepen wordt. Die keuren het afzeiken van de moeder van Babel keihard af. Die zijn blij als Rellen Henkie dood is. Opgeruimd staat netjes en elke malloot die het voetbal verziekt is er eentje minder. Echte supporters mekkeren niet over halve bioscopen. Die genieten van de vooruitgang van de moderne tijd. En natuurlijk klagen die over het commerciële gedrocht dat een EK of WK is. Maar niet door ziende blind te zijn voor de wantoestanden die in eigen gelederen plaats vinden. Want zolang dat gebeurt gaat het voetbal dood. Door lieden die het recht opeisen een echte supporter te zijn.