ThePostOnline

Christen Democratische Achterbaksheid

19-01-2011 16:00

De leider die het CDA verdientMove along now, nothing to see here.” Rosenthal, onze Minister van Buitenlandse Zaken wappert (virtueel) met zijn armen, om te voorkomen dat we over zijn schouder zien hoe zijn collega-bewindsman Verhagen schurend op zijn muil gaat. Want de CDA-kopman blijkt hele vuile spelletjes te hebben gespeeld. Opvallend genoeg lijkt Rosenthal, in tegenstelling tot officer Barbrady, aardig te slagen in het sussen van mogelijke contestatie.

Voor diegenen die het nieuws niet zo hebben gevolgd: het CDA heeft via topambtenaar De Gooijer de VS gevraagd PvdA-leider Bos onder druk te zetten met economische dreigementen, om zijn weigerachtige houding te laten varen in de kwestie van de voortzetting van de missie in Afghanistan. Dat blijkt allemaal uit Wikileaks-documenten van de Amerikaanse ambassade.

De hele kwestie trekt een beerput open waar zelfs de honden geen brood van lusten. Iedereen weet dat het CDA al eeuwen vuistdiep zit vastgezogen in de achterkant van de VS, maar dat is nog wat anders dan via deze buitenlandse mogendheid te trachten je bloedeigen coalitiepartner met valse economische voorwendselen onder druk te zetten. Geen wonder dat de PvdA onmiddelijk een debat heeft aangevraagd.

Verhalen dat De Gooijer een en ander zou hebben beweerd zonder dat Verhagen daarvan wist, kunt u negeren. De Gooijer staat bekend om zijn trouw en de consciëntieuze wijze waarop hij omgaat met de vertrouwelijke informatie binnen het departement. Die gaat niet op eigen houtje dergelijke strapatsen uithalen.

Een aantal opvallende conclusies:

1. Beerput of niet, het nieuws doet nauwelijks stof opwaaien. PvdA-huisblad de Volkskrant bericht vandaag op pagina 8 over de zaak.

2. Er wordt niet zo zwaar aan getild dat een regeringspartij via een omweg de coalitiegenoot heeft willen manipuleren. Waarom staat dit niet op de voorpagina’s? Het betekent namelijk nogal wat. Dit leidt automatisch tot conclusie

3. Kennelijk vindt de VVD het niet zo erg om met diezelfde coalitiegenoot in hetzelfde schuitje te zitten. Sterker nog: Rosenthal probeert de zaak te sussen door via ANP te stellen dat de woorden van De Gooijer zijn verdraaid door de Amerikaanse diplomaten. Een vreemde bewering. Wat voor belang hadden die daarbij? Niet voor niets wordt die uitleg door voormalig ambassadeur en topdiplomaat Jan Hoekema (D66) weggehoond. (Vandaag in de Volkskrant betaalde content).

4. Voormalig PvdA-leider Wouter Bos blijkt een ijzeren ruggegraat te hebben. Iets wat men toch niet met een “draaikont” associeert.

5. De val van het vorig kabinet is op basis van bovenstaande niet meer in de schoenen van de PvdA te schuiven, zoals Verhagen c.s. destijds beweerden. Verhagen zelf blijkt precies die achterbakse, onscrupuleuze en nietsontziende machtswellusteling waarvan je eigenlijk wel weet dat hij het is, zodra je zijn hoofd ziet.

6. Het CDA heeft met Verhagen de leider die de partij past.