Europa wil #BZV verbieden

21-01-2011 16:00

Het zal zo n vijf miljoen Nederlandse kijkers aan hun hart gaan, maar als het aan Europa ligt is Boer zoekt Vrouw op korte termijn van de buis. De Roemeense eurocommissaris voor Landbouw, Dacian Ciolos, heeft ontdekt dat de boeren voor hun optreden in het KRO-programma worden betaald. “De regels voor neveninkomsten zijn strak”, vertelt hij. “Boeren mogen niet op oneigenlijke manier concurreren met hun vakbroeders elders in de EU.” Gijsbert, Annemarie en Gerhard zouden hierdoor hun subsidie en status kunnen verliezen. “Alleen dán kunnen ze mee blijven doen aan Boer zoekt Vrouw”, legt Ciolos uit, “maar dan zijn ze feitelijk geen boer meer.”

Liefdesbrieven
Producent Willem Zijlstra van Blue Circle beaamt dat de boeren een vergoeding krijgen. “Die jongens weten heus wel dat ze een jaar lang voor lul lopen”, zegt hij. “Daar mag best iets tegenover staan.” Van geruchten dat ook de dames betaalde actrices zijn wil Zijlstra niets weten. “Aperte onzin. We hebben enkel wat professionele schrijvers in dienst. Die schrijven liefdesbrieven waarvan we zeker weten dat ze niet worden uitgekozen. Dat is tot nu toe altijd goed gegaan.”

Een van de boeren (zijn naam konden we niet goed verstaan) wil wel reageren. Op de vraag of hij door de KRO betaald wordt, antwoordt hij eenvoudig “Ja”. Op vragen over de hoogte van het bedrag en mogelijk gescripte scenes krijgen we steeds hetzelfde “Dat weet ik ook allemaal niet, hoor” te horen.

Klokhuis
Yvon Jaspers wilde in eerste instantie niet reageren. Pas toen Ciolos met zijn bevindingen naar buiten kwam, liet het blonde buurmeisje met de olijke appelwangen haar klokhuis zien:

“In principe wil ik Nederland er een stukje gezelliger op maken, maar iedereen weet toch hoe het werkt? Niet dan? Ja, we betalen de boeren. Ja, we zetten wel eens een aflevering in scene. Ja, ik laat vriendinnen zich opgeven en ja, mijn nichtjes ook. Maar het publiek wil bedrogen worden, toch? Zeker mijn publiek! De katholieke volkskijkertjes. Ik doe mijn uiterste best om de sloebers die de hele dag hard achter de kassa hebben gezeten een avond te vermaken. En daar wil ik goed voor betaald worden, ja. En de boeren ook.”

“Gaat BZV dan helemaal niet om de liefde?”, vragen we. “Nee”, antwoord Jaspers en ze slaat met haar vuist op tafel. “Het gaat om honderdduizend keiharde euromunten!”

Concurrentie-afspraken
Ciolos begrijpt de woede van Jaspers wel, maar vindt de Europese concurrentie-afspraken toch belangrijker. Lachend voegt hij daar aan toe dat dat niet alleen voor de financien geldt. “Roemeense boeren moeten ook zonder programma aan de vrouw komen.”

Jeroen Weghs neemt Yvon Jaspers ook graag te grazen via De Achteruitgang.