Recensie: The Voice of Holland – finale

22-01-2011 01:23

“Het gaat nu écht om de stem”, jubelde omroepbobo John de Mol in augustus vorig jaar. Na talentshows als Idols, X Factor en Popstars, presenteerde De Mol een nieuw format: The Voice Of Holland. Waarbij het niet zo zeer om uitstraling zou gaan, maar om de stem van de kandidaten. Vrijdagavond bleek tijdens de finale dat die door De Mol gedane belofte uiteindelijk toch niet helemaal opging.

Want eigenlijk was vooraf aan de zeventiende aflevering niet de vraag wie, maar met hoeveel verschil Ben Saunders de eerste Voice Of Holland zou worden. De geboren Engelsman verblufte tijdens de audities met zijn versie van Use Somebody van Kings Of Leon, maar haalde vervolgens in geen van de volgende shows hetzelfde hoge niveau. Sterker, Saunders bleek helemaal niet zo’n goede zanger als je op basis van zijn auditie zou denken.

Lul met vingers
Het Nederlands publiek maalde daar niet om. Het stemde massaal op de 27-jarige lul met vingers en kocht de door hem tijdens de uitzendingen gezongen nummers grif bij iTunes. Daardoor scoorde hij nog voor de finale al liefst drie nummer 1-hits en leek de overwinning hem niet meer te kunnen ontgaan. Desondanks schotelde RTL de miljoenen kijkers een liefst 3,5 uur durende show voor.

Een show die begon met het slechtste typetje van presentatrice Wendy van Dijk tot nu toe. Na Ushi, Dushi en Loesie stond de aan het eind van de uitzending veertig jaar geworden Van Dijk als een soort mislukte imitatie van Marilyn Monroe naast collega Martijn Krabbé. Haar outfit leek door de vaker falende styliste Chantal Bles rechtstreeks uit de garderobe van Kim Holland getrokken. Daarmee leek Van Dijk zich haast tot hetzelfde (ordinaire) niveau als de familie Saunders te willen verlagen. Want lijkt pa Saunders ook niet een beetje op Robbie Kerkhof?

Hoerig
Op Twitter waren de reacties op de outfit van Van Dijk niet mals. Waar de nogal hoerig aandoende outfit Van Dijk weinig goed deed, was dat ook het geval bij het ensemble dat finaliste Kim de Boer droeg. “You don’t have to put on the red light”, zong zij haast ironisch tijdens haar versie van The Police’s Roxanne. Gekleed als Keesje uit Flodder deed de uit St. Pancras afkomstige, langbenige zangeres in hotpants een ultieme poging om Saunders van de troon te stoten. Het mislukte.

Al viel de protegé van voormalig Dolly Dot Angela Groothuizen niet als eerste af. Die ‘eer’ was aan Leonie Meijer. De kandidate van coach Jeroen van der Boom – “jij staat getatoeëerd op mijn hart” – opende nog wel samen met Saunders de show met een matige versie van het nummer When You’re Gone van Bryan Adams en Mel C. Waarbij bleek dat zelfs Meijer beter zong dan de inktkoning. Ook Marco Borsato werd tijdens zijn duet met Meijer – die door styliste Bles een heuse cameltoe was aangemeten – door de blondine weg gezongen.

Verkeerde voorlichting
Het publiek oordeelde anders: Meijer mocht als eerste opkrassen. Maar niet nadat zij nog even – hevig geëmotioneerd – haar single ten gehore bracht. Want meer tijd voor het publiek om te sms’en, of uit medelijden het nummer te downloaden. Want daar lijkt het De Mol toch vooral om te gaan. De finale werd eindeloos gerekt en ook nu leek de tussenstand gemanipuleerd. Tijdens de halve finale vorige week maakte de programmaleiding het wel heel bont met de sms-manipulatie. Tijdens de hele uitzending ging Saunders’ tegenstreefster Esther Nijhove aan de leiding, maar op het eind was de verhouding ineens 55-45 procent. Een trucje om de sms’ende kijker nog wat meer geld uit de zak te kloppen.

Ook tijdens de finale was er zo’n momentje. Voornaamste uitdaagster Pearl Jozefzoon was de gedoodverfde favoriet op zeker moment tot op twee procent genaderd. Een kwartiertje later was het verschil ineens weer negen procent. Een sms-bombardement van Saunders-fans, of toch (bewust) verkeerde voorlichting vanuit de programmaleiding? U mag het zeggen.

Driemaal is scheepsrecht
Pearl zong wel het best van allemaal tijdens de finale en verdiende zodoende de titel The Voice Of Holland. Niet alleen overtuigde de pupil van coaches Nick Schilder en Simon Keizer solo met haar versie van ‘Vision Of Love’ van Mariah Carey, ook tijdens haar duet met Trijntje Oosterhuis zong de Utrechtse geweldig. Samen zongen zij Ain’t Nothing Like The Real Thing van Marvin Gaye en Tammi Terrell. Waarbij Pearl het veel beter deed dan Oosterhuis.

Nadat ook Kim de Boer – ondanks een samen met Adele prachtig uitgevoerd duet van Bob Dylan’s To Make You Feel My Love – werd weggestemd, bleef Jozefzoon uiteindelijk samen met Saunders over. De beste zanger was hij dus niet tijdens de finaleshow. Maar hij kreeg wél het grootste deel (59 procent) van het stemmende publiek achter zich. En dus lijkt het na Bolland&Bolland projectje Follow That Dream en het Nationaal Songfestival 2003 met broer Dean in Brothers driemaal scheepsrecht te worden.

Alhoewel, volgende week begint X Factor alweer. Dus zal waarschijnlijk ook Saunders – net als bijvoorbeeld Sharon Kips, Floortje Smit, Maud Mulder en Nathalie Makoma – snel vergeten zijn. De Mol maalt er niet om. Een tweede seizoen van The Voice is in de maak, het format is verkocht aan diverse landen – waaronder Amerika – en de sms-inkomsten stromen binnen. Na Big Brother lijkt de mediamagnaat eindelijk zijn nieuwe cashcow te hebben aangeboord.