Avondtopic: muziek – Bright Eyes

24-01-2011 21:00

Conor Oberst kan worden gezien als een muzikant, poëet, filosoof en politiek activist. Oberst, die op zijn dertiende zijn eerste album uitbracht op cassette en op zijn vijfentwintigste al meer dan tien albums achter zijn naam had staan, werd door onder andere NME betiteld als de Bob Dylan van deze tijd, een titel die Oberst zelf weigert te erkennen.

Tegenstrijdig
Het belangrijkste wapenfeit van Oberst, is de samenwerking met Mike Mogis dat leidde tot de oprichting van de band Bright Eyes. Hun muziek valt voornamelijk onder de categorie folk, wat vooral terug is te horen op de albums I’m Wide Awake, It’s Morning en Cassadaga. In 2005 bracht de band twee albums tegelijk uit. Een daarvan was Wide Awake, het andere was Digital Ash In A Digital Urn. De verscheidenheid van deze twee albums markeren het brede spectrum van muziek dat Oberst beslaat.

Hoe ruw en hard sommige liedjes ook klinken qua tekst, zo rustig en beleefd is Oberst in de dagelijkse omgang. Neem bijvoorbeeld dit optreden in The Late Late Show with Craig Ferguson: hij zingt een politiek geëngageerd nummer over de onnodige oorlogen waar de Verenigde Staten in verwikkeld zijn, hij slaat zijn gitaar stuk en neemt daarna uiterst verlegen plaats in de stoel voor een interview.

Idealen
Het zijn vooral de teksten die Bright Eyes’ liedjes zo kenmerken. De belangrijkste thema’s die Oberst in zijn nummers behandelt zijn religie, politiek, angsten en depressies. Afgelopen week besprak Tim de Gier op hard//hoofd de link tussen de letteren en Bright Eyes. Jonathan Franzen gebruikt in zijn laatste boek Freedom een concert van Bright Eyes als gespreksonderwerp van zijn hoofdpersonages. Het komt er op neer dat de personages zich afvragen of Oberst wel oprecht is in wat hij zegt. Zangers van eerdere generaties moesten nog vechten voor hun idealen, waar Oberst dat niet meer hoeft te doen. Maar hij doet het wel, zoals  in het anti-Bush nummer When The President Talks To God. In 2008 startte hij de Vote for Change tour samen met Bruce Springsteen en R.E.M., waarbij de drie bands optraden in het teken van Barack Obama en de presidentiële verkiezingen. 15 februari komt het nieuwe Bright Eyes album, getiteld The People’s Key uit en op 21 februari speelt de band in de Amsterdamse poptempel Paradiso. De auteur dezes raadt u aan om dat te gaan zien.