Sport

Open brief aan Mario Been

24-01-2011 09:02

Beste Mario, Ik stel vast dat jij een prima trainer bent. Zo haalde je met NEC Europees voetbal en wist jij je te plaatsen bij de laatste tweeëndertig van Europa. Met dat zooitje ongeregeld waar je toen mee werkte was dat een prestatie van wereldformaat. Vorig seizoen steeg een slecht Feyenoord onder jouw leiding boven zichzelf uit. Internationaal voetbal was een feit. Dat doen weinig trainers je na. Eerder werd je kampioen met Excelsior. Je bent dus goed. Maar zie je nu echt niet wat er aan de hand is in De Kuip?

Schijnheil
Dat schijnheil van een Blokland, voorman van de vrienden van Feyenoord, geldschieter en zelfverklaard orakel, praat achter jouw rug met supporters. Zogenaamd om de rust te bewaren. Jij hebt er geen idee van wat er echt besproken wordt. En afgelopen zaterdag werd je uitgefloten door dat publiek. Een paar honderd van hen begaven zich zelfs naar de kantoren van de club en spraken daar met alweer diezelfde Blokland. Het laat zich raden wat daar gezegd is. De resultaten zijn slecht, het wordt niet beter en het is allemaal de schuld van de trainer. Blokland geeft de bezwaren door aan het bestuur. En de huichelaar eist meteen jouw hoofd, Mario. Want hij heeft geld in de club gestoken, dus hij heeft gelijk. Door de kant van Leo Beenhakker te kiezen heb je die Blokland ook nog tegen je in het harnas gejaagd. Die stiekemerd slijpt zijn mes. Hij gebruikt het publiek om je eruit te werken. Voor je het weet zit dat mes in je rug, Mario.

Slachtoffer
Opgezadeld met een erfenis uit het verleden probeer je ervan te maken wat er van te maken valt. Zonder geld. En zeg zelf: met jongens die net de middelbare school hebben verlaten en geen enkele tegenslag in het leven hebben gekend win je de oorlog niet. Die zijn als kinderen die elke dag worden gepest door de grootste lul uit de klas om vervolgens in elkaar geslagen te worden door de laffe groep die erachteraan huppelt.

Jouw jongens kruipen in hun schulp als ze op het veld staan. Doodsbang voor de tegenstander die maling heeft aan de roemrijke geschiedenis van Feyenoord en nog banger voor de reactie van het publiek. Ik hoorde je zeggen dat het op de training wel goed gaat. Maar de luwte van de training is als de jongenskamer van het gepeste kind, Mario. Veilig. Heel anders dan de boze buitenwereld. Heel anders dan een volle Kuip met ontevreden supporters. Je kunt het die jongens niet kwalijk nemen. Die zijn net als jij slachtoffer van de situatie.

Zonder stoere mannen op het veld die de klappen voor jouw kinderen opvangen red je het niet. Dan blijkt elke tegenslag een klap met een slopershamer. Zonder aankopen is het seizoen verloren en jij weet dat.

Farizeeër
Verschijn vanavond in Voetbal International en leg uit wat er gaande is. In kalme bewoordingen. Dat je het hebt geprobeerd maar dat het niet lukt. Dat er geen kwaliteit is in De Kuip. Niet op het veld en niet in de bestuurskamer. Dat het jou niet lukt om de puinhoop op te ruimen die in jaren is geschapen. Dat het jou onmogelijk wordt gemaakt om die troep weg te krijgen. Vertel de directie dat ze door de mooie verhalen van die Farizeeër van een Blokland hun ziel hebben verkocht aan de duivel. Dat de club ook zonder hem over vijf jaar gezond was geweest. Dat voor het seizoen al duidelijk was dat de selectie te smal en te mager van kwaliteit was. Steek je middelvinger op naar het scheinheil. Dat ze hun weg naar de strooiweide der gestorven grootheden vooral moeten doorzetten. Maar zonder jou. Want jij kunt beter dan dat.

Wil je dat doen? Ik reken op je.

Robert Engel