Humor

Brandbrief Afghaanse Politiebond inzake #Kunduz

28-01-2011 16:00

Deze brief is opgesteld door Mohammed Zahir Khan, voorzitter van de United Forces of Afghan Police (UFAP), en in handen van DeJaap beland via onze man in Afghanistan. Onderaan dit artikel is de originele brief (in het Perzisch) te downloaden.

Beste Nederlandse regering, volksvertegenwoordigers en burgers,

Wij danken u voor uw grote betrokkenheid bij het Afghaanse volk. Voor uw inzet bij de wederopbouw van ons land. Voor uw vasthoudendheid om afgebroken schooltjes keer op keer uit hun as te laten herrijzen. Onderwijsinstellingen die onder vuur liggen, zowel uw als mijn land kent op dit punt een rijke geschiedenis. Om kort te gaan, de Afghanen zijn lovend over de Dutch Approach. Er vloeit meer thee dan bloed en uw soldaten roken opiaten in plaats van steden. Geen bommen maar boeken, hulde!

Grote twijfels
Echter, met uw voornemen een politiemissie naar de provincie Kunduz te sturen kunnen wij het niet anders dan oneens zijn. Wij van UFAP hebben grote twijfels over de, op z’n Hollands gezegd, praktische uitvoerbaarheid van de Cognitieve Dreigings Monitoring en Gevaar- en Crisisbeheersings Protocollen in het handboek van de Nederlandse Politieacademie.

Kunduz is niet bepaald de ideale veldwerkstage voor hbo-petten en academische veldwachters. Geen Flikken Afghanistan, zeg maar. Het begint er al mee dat onze Nederlandse collega’s een snor dragen om autoriteit uit te stralen. Iedere Afghaan boven de 11 draagt een snor, dus daar ga je al. Wij zien Nederlandse elitekorpsen die schrikken van protesterende studenten met als belangrijkste wapen een Gooische ‘r’. Toch iets anders dan koranreciterende bomgordelstudenten.

Bonnenquotum
Er is maar één bonnenquotum in Kunduz en dat bepaalt het aantal schrijffouten waarmee een bon ongeldig kan worden verklaard. U wilt flitsen op hoofdwegen? Dat doet de Taliban al jaren. Met uiterst effectieve RPG’s overigens. U heeft jarenlange expertise met hangjongeren? Fijn, bij ons liggen ze in ontelbare delen verspreid over de hangplek. Daar helpt geen rap-workshop of vingerverfcursus meer tegen.

Met andere woorden: houdt u die straatcoaches en stadswachten alstublieft bij u. Zij vormen een gevaar voor onze burgers, onze politiemacht en, niet te vergeten, zichzelf. Mocht u er desondanks op staan ons Korps naar een hoger plan te tillen, dan vragen wij om coaches met verstand van zaken en ervaring in oorlogsgebieden. Een type Ruud Gullit of Guus Hiddink dus. Helaas hebben beide heren al geruime tijd geen snor meer.

Hoogachtend,

Namens de UFAP, Mohammed Zahir Khan

De originele brief vindt u hier (.pdf)

Jeroen Weghs doet meer embedded verslaggeving voor De Achteruitgang.