Recensie: X Factor, aflevering 1

29-01-2011 01:49

X FactorDe inkt onder Ben Saunders zijn platendeal was nog niet opgedroogd, of op RTL4 begon vrijdagavond alweer de nieuwe talentenjacht. Wie dacht na alle aandacht voor de Hoornse tattookoning – en zijn broer Dean – eventjes af te zijn van de familie Saunders, kwam tijdens de eerste auditieaflevering van X Factor toch een beetje bedrogen uit. En bleek dat naast de inkt onder Saunders’ contract, ook de Nederlandse talentenvijver nog lang niet opgedroogd is.

Talent centraal
Al was er één groot verschil met de voorgaande drie seizoenen van X Factor en alle andere talentshows: de manier waarop de audities plaatsvonden. Nu eens niet in een suf zaaltje van een provinciehotel, maar in de Heineken Music Hall. Met publiek en zonder voorselectie. Je moet wat als programmamaker om jouw talentshow interessant te houden.

Ondanks het afgrijselijke intro van X Factor 2011 pakt het goed uit. Zo snel na de finale van The Voice Of Holland en – in mindere mate – Popstars zit je tóch weer geboeid te kijken naar wéér een talentenjacht. Al komt dat ook grotendeels door het gepresenteerde talent. Want waar in voorgaande seizoenen de auditierondes nog wel eens wat leken door te slaan naar aapjes kijken en leedvermaak, stond nu toch vooral talent centraal. En dienden zich direct al een paar zeer grote favorieten aan.

Soulvolle stemmen
Zoals de 18-jarige Ferry de Ruiter. Met zijn haast spectaculaire versie van Ordinary People van John Legend, bombardeerde de Haagse dramaqueen zich tot nationale knuffelbeer. Qua groepje steekt Adlicious er met kop en schouders bovenuit. Het trio wist vorig jaar zelfs tot de laatste vijftig bij de Engelse versie van X Factor door te dringen. Concurrentie komt van de eveneens 18-jarige Tania.
Tijdens het welkomstpraatje komt zij nog wat onzeker en springerig over, eenmaal op het podium blijkt het donkere meisje te beschikken over een geweldige en soulvolle stem.

Een soulvolle stem heeft ook Pyke. De slungelachtige man heeft een niet zo leuk jaar achter de rug. “Ik ben getrouwd… geweest”, zegt hij. Mede door zijn wat lullige voorkomen in een kabelvest zijn de verwachtingen laag. “Je kwam aanlopen alsof je zo uit Boer Zoekt Vrouw komt”, zegt jurylid Angela Groothuizen. Tot Pyke begint aan For Once In Your Life van Stevie Wonder. Wie niet beter weet, ziet in gedachten een neger op het podium.

Glenn Medeiros verkracht
Maar dan waarschijnlijk niet zo één als Afrikaan Solomon. Afkomstig uit Ivoorkust, waar hij succesvol was als hiphop-producer, zo leren wij van de voice over. Het is moeilijk niet in lachen uit te barsten wanneer de enorme neger met een hoog –en vals – piepstemmetje Nothing’s Gonna Change My Love For You van Glenn Medeiros verkracht.

Solomon is zeker niet de enige kandidaat die op het podium van de Heineken Music Hall door het ijs zakt. Dat doet bijvoorbeeld ook het duo Ciao Bella. De twee meiden kennen elkaar van de missverkiezing en hebben sindsdien “iedere week aan karaoke gedaan”. Waarschijnlijk is er tijdens die wekelijkse uitstapjes nooit iemand geweest die de meiden heeft verteld dat ze écht niet kunnen zingen.

Outsiders
Wie aanvankelijk ook niet heel best zingen, zijn de vijf meiden van Crème de la Femme. Het kwintet dat elkaar kent van de dansacademie krijgt Angela Groothuizen en Eric van Tijn achter zich, maar weet Gordon en Stacey Rookhuizen niet te overtuigen. In de herkansing klinkt het ineens stukken beter, mede doordat er niet gedanst wordt. Of de wel heel erg van de Dolly Dots en Pussycat Dolls afgekeken meidengroep een lang leven beschoren is, is te betwijfelen.

Outsiders zijn de 42-jarige Ed en Hanneke. Kandidaten met niet alleen zangkwaliteiten, maar ook nog een hoge gunfactor. Ed is namelijk blind, terwijl Hanneke door reuma in een rolstoel zit. Ook de 18-jarige Melissa uit Cuijk is een outsider, al zou haar enorme ego haar nog wel eens in de weg kunnen gaan zitten. Het meisje is vóór haar auditie wel heel erg overtuigd van eigen kunnen en al snel lijkt het erop dat hoogmoed voor de val komt. Al herstelt het meisje zich, tot vreugde van Gordon. “Meid, wat kun jij FAN-TAS-TISCH zingen”, zegt de Amsterdammer. Al is dat met hem vergeleken al snel het geval natuurlijk.

De Saunders-link
Gordon onderscheidt zich tijdens de eerste aflevering vooral weer met lullige opmerkingen. “Het lijkt alsof je op een kat gaat zitten”, zegt hij over de auditie van Sabrina. Het moet gezegd, de timing van de studente communicatiemanagement is waardeloos en ze zingt ook nog eens onzuiver. Ook Van Tijn is hard in zijn commentaar: “In je hoofd klonk het vast heel goed”.

Milder is de jury voor de 43-jarige Peter. Hij heeft een lekker Haags accent en overduidelijk de X Factor. Jammer dat ie niet kan zingen. Rappen gaat hem beter af en doet hij zelfs wat aan Rudeboy van Urban Dance Squad denken. En die tatoeages, waar kennen we die ook weer van? Juist, Peter is een goede vriend van Ben Saunders. Voorlopig zijn we dus nog niet af van Ben Saunders, over wie zondagavond ook nog eens de eerste aflevering van zijn eigen reallife soap Ik Ben Saunders wordt uitgezonden. Peter mag door, waarschijnlijk door de Saunders-link. Dat hij het net zover schopt als zijn gabber, is evenwel uitgesloten.

Jochem Geerdink is freelance journalist.