Songfestival recensie: Goed, echt goed

01-02-2011 13:01

Op vrijdagavond drink ik vaak te veel en tot laat. Thuis val ik na het zien van enkele Journaal-herhalingen op de bank in slaap, om ‘s ochtends gewekt te worden door Sterren.nl. Een TROS-programma met muziek van eigen bodem. Ik voel me dan de rest van de dag beroerd, waarschijnlijk vanwege René Froger. In de Sterren.nl Top 20 is René Froger namelijk twintig keer te zien in twintig verschillende gedaantes. Een blonde René Froger in spijkerjack zingt ‘Waarom? Wanneer? Ik vraag je iets!’. Het nummer ‘Tot aan mijn graf blijf je van mijn tieten af’ wordt vertolkt door een vrouwelijke René Froger, en een heel klein, heel oud René Frogertje zingt ‘Zo’n pijn, zo’n pijn’. Och kon ik maar, iets anders dan een drumstel zijn. Zondag was die René Froger, samen met een aantal bekende namen, jurylid bij het Nationaal Songfestival.

De andere juryleden kende ik niet, maar ze werden aangekondigd als uiterst deskundig. Niet zo deskundig als Vader Abraham, zo bleek. De TROS had zelf al bepaald dat de 3J’s de winnaars waren. De jury moest alleen nog het juiste liedje eruit pikken. Toch geen gemakkelijke opgave.

Alle liedjes waren prachtig, beeldschoon, musiceren op het allerhoogste niveau en wat kan jij zingen Jan. Alle tonen rollen er zo gemakkelijk uit. Alleen niet geschikt voor het Songfestival. “Het is eigenlijk te mooi voor het Songfestival”, concludeerde een meisje in de jury. Jan wist niet wat hem overkwam. Had hij net heel gemakkelijk de gekste tonen eruit geperst, vond de jury het té mooi.

Naturel
Presentatrice Yolanthe Sneijder-Cabau zag de bui al hangen. Vorig jaar was haar tv-carrière bijna om zeep geholpen door een smurf die twijfelend door zijn baard streek. Het zou haar toch niet weer gebeuren? Maar Yolanthe is inmiddels een presentatrice van formaat. Kan zo’n show nu dragen. Zij verstaat de kunst om vijf keer dezelfde aankondiging te gebruiken, elke keer met de klemtoon ergens anders. Yolanthe is daarin heel naturel. Net als haar kleding. Geen bombarie, geen slingers of veren, gewoon een stuk blauw cellofaan om je middel. René Froger staat het niet, ik bedoel maar. Yolanthe liet zich dus niet zomaar uit het veld slaan. Het was een prachtig feest toch? Geef ze nog een mega-groot applaus!

Goed
Gelukkig zou de TROS de TROS niet zijn als ze geen strak geregisseerd Piratenfestijn op het scherm hadden getoverd. De grootste sterren moedigden de drie Volendamse muzikanten nog eens aan. Jan Smit vond ze de beste zangers van Nederland. Jan Smit is een jeugdvriend van de 3J’s, de ex-vriend van Yolanthe en presentator van TROS-programma’s met onder meer de 3J’s en Yolanthe, dus die heeft verstand van zaken. Incestueus? Voor Volendamse begrippen viel het nog erg mee.

Uiteindelijk kwam alles goed. Na vier te mooie liedjes was het eindelijk tijd voor handjes op elkaar, inhaken en meebrullen. Het vijfde liedje kon zo door René Froger zijn gemaakt. Compleet met snik en uithaal. Hij had er zelf liever iets in gedaan met een moot gebakken vis, maar hé, er moet ruimte voor verbetering zijn. Het applaus was mega-groot. René vond het “goed, echt goed”.

Of de 3J’s met Je vecht nooit alleen Europa gaan veroveren is de vraag. Dat het een klapperrr in de Sterren.nl Top 20 gaat worden is een feit!

Jeroen Weghs schrijft dit soort dingen ook op DeAchteruitgang.nl.