Sport

Arme Mario Been

07-02-2011 09:03

Dat Mario Been een prima trainer is constateerden we al eerder. En inderdaad. Hij krijgt Feyenoord zowaar aan het voetballen. Vorige week tegen FC Twente legden de jongetjes van zijn team een prima partij op de mat. In blessuretijd verloren ze uiteindelijk maar het spel was goed. Gisteren tegen Vitesse was het wat minder maar de winst had men op zak. Nu de inzet er weer is en af en toe voetbal is te zien weet Mario Been zich geconfronteerd met een ander manco van zijn jongens. Een gebrek aan pure intelligentie.

Dom
Feyenoord speelde gisteren een rommelige wedstrijd. Als vanouds kwamen de meeste passes niet aan, het positiespel was beroerd en in balbezit werd het speeltuig meteen weer ingeleverd bij de tegenstander. De inzet was er en het lichtpunt ook in de vorm van een heuse Japanner die kan voetballen. De Rotterdammers kwamen op voorsprong. Die waren ze even later weer kwijt omdat Swerts in het eigen strafschopgebied een domme overtreding beging. Penalty en Feyenoord kon de winst vergeten. In de laatste minuut voorkwam een fantastische redding van keeper Mulder erger omdat er eentje van Vitesse gewoon mocht koppen.

Zo ging dat vorige week tegen Twente ook. In de laatste minuut mocht Twente voorzetten en scoren. En dat kan nooit de bedoeling zijn, In de laatste minuut mogen tegenstanders niet voorzetten en koppen. Dan is er iets mis. Het ontbreekt Feyenoord aan pure intelligentie. Dat werd eerder dit seizoen pijnlijk duidelijk in Eindhoven. Men bleef voetballen en vooruit spelen terwijl men één man minder op het veld had. PSV lachte zich rot en scoorde tien keer.

Opvoeden
Mario Been moet zijn ventjes verder opvoeden. Het voetbal komt eraan. Nu de intelligentie nog. Dat men in de laatste minuut al op het middenveld ziet dat er eentje van de tegenstander naar het eigen doel spurt. Dat die vent dan even een tikje krijgt. Of dat in het geval dat die speler toch doorloopt en de bal voorzet er even tegen de tegenstander wordt aangesprongen. Dat hij niet kan koppen. Of dat er ballen gewoon het stadion worden uitgeschoten als er in de laatste minuut geen oplossing is. Of dat er een doodschop wordt uitgedeeld als een tegendoelpunt een zekere optie is. Dat er hands gemaakt wordt als dat moet. Desnoods een kopstoot wordt uitgedeeld. Zolang men maar beseft dat voetbal alleen niet toereikend is om te winnen. Gele of rode kaarten tellen niet als de winst daarmee veilig gesteld wordt.

Mario Been gaat het redden in De Kuip. Het voetbal krijgt hij in de ploeg, zoveel werd de laatste weken duidelijk. Nu dat kleine beetje intelligentie nog en de schande van de nacompetitie is voorkomen. Tot dan toe is het arme Mario Been. Want zoveel domheid als Feyenoord de laatste twee weken liet zien moet hem niet in de koude kleren gaan zitten.