Religieus fanatisme bedreigt Egypte

08-02-2011 16:00

De jarenlange onderdrukking door president Mubarak heeft veel Egyptenaren doen radicaliseren. Nu de dagen van Mubaraks dictatuur lijken geteld, is het de vraag of deze radicale onderstroom de macht weet te verwerven. Met een kwart van het electoraat achter zich is de Schrift Getrouwe Partij (SGP) een van de voornaamste kandidaten om het nieuwe Egypte vorm te geven. “Een schrikbeeld”, vindt Midden-Oostenkenner dr. Van Buitenen. “De SGP heeft middeleeuwse opvattingen over democratie en vrijheid.”

De streng christelijke partij wil een op de Pentateuch gebaseerd rechtssysteem invoeren, een verzameling wetten en voorschriften opgesteld door Mozes in het Oude Testament. “Een enge club, die SGP”, zegt Van Buitenen. “Passief kiesrecht voor vrouwen is onbespreekbaar, voor andersdenkenden is geen plaats en media moeten streng gecensureerd worden. De door Twitter en Facebook angewakkerde opstand zou wel eens tot een samenleving zonder vrije media kunnen leiden.”

Volgens Van Buitenen kijken buurlanden met angst en beven naar de ontwikkelingen in Egypte. “De regio heeft eeuwenlange gezucht onder de intolerante en agressieve ideologie die het christendom eigenlijk is. De diepe wonden die de kruisvaarders hebben achtergelaten zijn nog altijd zichtbaar”, aldus de Midden-Oostenkenner.

Angstcultuur
Hij vreest dat Egypte een tweede Verenigde Staten wordt. “De geweld- en angstcultuur van de Amerikanen verspreidt zich in het Midden-Oosten als kinderporno op een bisschoppenconferentie.” Verschillende groeperingen zijn de afgelopen maanden slachtoffer geworden van geweld door SGP’ers. Met in de ene hand de bijbel en in de andere een wapen maken zij jacht op homo’s, vrouwen die abortus overwegen en mensen die onlangs euthanasie hebben gepleegd. Hun motto: “God is ons doel, Jezus is onze leider, de Bijbel is onze wet, kruisvaart is onze manier, sterven voor God is onze grootste hoop”.

Kleine groep
Niet iedereen gelooft in het angstbeeld dat Van Buitenen oproept. “De meeste aanhangers van de SGP zijn veel gematigder”, aldus Mariska, een Nederlandse christen. Slechts een kleine groep is voor invoering van van de Pentateuch, denkt zij. “Het grootse deel wil helemaal geen homo’s vermoorden”, zegt Mariska. “Ook homo’s in Egypte krijgen een eerlijk proces bij de SGP.”