Doneer aan TPO
 

Rick van den Boog tekent doodvonnis bij Ajax

Door: , 12:01, 09 februari 2011

Ajax-directeur Rick van den Boog heeft de jeugdopleiding bij Ajax gedaan en zag zich door een enkelblessure mislukt als voetballer. Zegt hij zelf. Volgens zijn trainer kwam hij technisch te kort. Daarna ging hij aan de slag bij Libertel. Toen dat overging in Vodafone moest hij om “persoonlijke redenen” vertrekken. Insiders vertellen dat zijn aftocht te maken had met illegale kartelafspraken. Onzin, zegt hij zelf. Ook zijn volgende baas Orange verliet hij voortijdig, omdat hij bedrijfsgeheimen lekte. Niet waar, zegt hij zelf. The Entertainment Group was zijn volgende project. Daar leverde Van den Boog volgens de rechter een wanprestatie. Echt niet, zegt hij zelf, en hij draaide zich uit de netelige situatie. We hebben hier dus te maken met een man voor wie één belang telt. Zijn eigen belang.

Rapport Coronel
Nadat Van Gaal in 1997 Ajax verliet en de beursgang van de club ook al niet succesvol was stelde men in een werkgroep in. Dat ding ging onder de naam commissie Coronel door het leven en kwam in 2008 met maar liefst 38 aanbevelingen over technische en financiële zaken. Het rapport werd ten dele uitgevoerd. Vooral op het gebied van organisatiestructuur, scouting en het voetbaltechnische beleid wordt het rapport niet nagekomen. Rick van den Boog werd destijds aangesteld om het rapport uit te voeren.

Johan Cruijff begon zich groen en geel te ergeren. Allereerst omdat het technische beleid uit handen gegeven werd aan een trainer. Martin Jol. En omdat trainers nu eenmaal niet aan de lange termijn denken werd dat beleid om korte termijn een chaos. De oud-voetballer ergerde zich ook kapot aan de slechte jeugdopleiding en de scouting. Cruijff begon een oorlog via zijn column in De Telegraaf. De directeur moest weg, de trainer ging zelf weg en iedereen die te maken had met de uitvoering van het rapport deugde ook niet. Eerst luisterde men niet naar de grootmeester, later kon men niet om hem heen. In december van het vorige jaar werden in de ledenraad wat stromannen van Cruijff geplaatst.

Doodvonnis
Achter de schermen maakte Cruijff bovendien afspraken met Van den Boog. Zo mochten er geen beleidsmatige beslissingen zonder Cruijff genomen worden. De directeur deed dat toch. Ook liet Van den Boog een transfer van Heerenveenspits Dos op het laatste moment mislukken. En ineens is er sprake van dat Cruijff zitting neemt in de Raad van Commissarissen van de club.

Dat wordt einde verhaal voor Van den Boog. Cruijff werkt alleen met professionals. De oude meester duldt geen tegenspraak van lieden die in zijn ogen geen kwaliteiten hebben. En dat Van den Boog geen kwaliteiten heeft is door de oud-voetballer allang aangetoond. Cruijff binnen betekent onherroepelijk een spoedig einde van de carrière van Van den Boog. De oude meester verzekerde zich niet voor niets van de steun van De Telegraaf, de fans, de trainer, de ledenraad en straks de Raad van Commissarissen.

 
 
 
   

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace