ThePostOnline

Lekker voor lul in je skinny jeans

11-02-2011 09:00

Vorige zomer dook hij ineens op in het modebeeld: de ‘boyfriend jeans´. Een spijkerbroek, bedoeld voor vrouwen, maar voorzien van mannelijke snit; bedoeld om de suggestie te wekken dat de draagster die ochtend de broek van haar geliefde uit de kast had getrokken. Het was bij de trend overigens nadrukkelijk niet de bedoeling dat dames zich daadwerkelijk in kledingstukken van hun wederhelft zouden hijsen. Op die manier verkoop je namelijk geen spijikerbroeken, en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Maar de boyfriend jeans dus, marketingtaal voor een nogal onelegant broekje dat vrouwelijke vormen verhult onder slobberende stof. Reclamespeak voor een ´te grote broek´, eigenlijk. Want zo gaat dat met modehypes: visueel genot is lang niet altijd een vereiste, zo lang een kledingstuk maar van de fashionbusiness het predikaat ‘hip’ heeft gekregen.

Wortelbroek
De opkomst van de jongensbroek-voor-meisjes betekende echter niet alleen maar narigheid. Door de plotse populariteit van de slobberjeans verdween namelijk eindelijk een andere spijkerbroekentrend naar de achtergrond. De skinnyjeans, opvolger van de in de jaren ’90 zo populaire wortelbroek.

En hoewel iedereen het er met de komst van een nieuwe eeuw eigenlijk wel over eens was dat zo´n taps toelopend Tarkmodel eigenlijk voor niemand leuk was, trapten we er een paar jaar geleden toch weer allemaal in. En dus hees heel vrouwelijk Nederland zich en masse in de onflatteuse spijkerlegging, zonder rekening te houden met – natuurlijk in de mode totaal onrelevante – zaken ‘figuur’, ‘pasvorm´en ‘of de broek in kwestie de draagster al dan niet flatteerde´.

Mannenlegging
Daar waren we met de komst van de boyfriend jeans in ieder geval mooi van af. Zou je zeggen. Maar niet als het aan de mensen van voorloper-der-spijkerbroeken-merken Levi´s ligt. Hun marketinggoeroe’s hebben namelijk voor deze zomer iets nieuws bedacht. De ex-girlfriend-fit: een ultrastrakke jeans, speciaal bedoeld voor mannen die de wereld graag de indruk willen wekken dat ze hun bonkige benen in de broek van hun vriendin hebben gepropt. Of zoals Levi’s dat zelf zegt: “Het is een eerbetoon aan de vriendin met een geweldig stijlgevoel; het kledingstuk zit erg comfortabel, maar ook erg strak.”

Een jongenslegging dus, speciaal voor mannelijke hipsters die graag het signaal willen afgeven dat ze heus wel net zo trendy zijn als hun vriendinnetjes. Een ideale broek voor boven je mannen-Uggs, bovendien. En een gruwel voor iedereen met enig gezond verstand, wat heren die het ergens in de afgelopen seizoenen in hun hoofd haalden Uggs voor zichzelf aan te schaffen sowieso diswalificeert van deelname. Dus mannen van Nederland, verenig u! Zeg ‘nee’ tegen de ex-girlfriend-fit! Het zal u een hoop lof van de meeste vrouwen opleveren. En gezondere spermacellen.