Humor

Peiling: PVV grote winnaar verkiezingsdebat

15-02-2011 15:00

De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft maandag met grote overmacht het NOS verkiezingsdebat gewonnen. Dat blijkt uit een peiling van Peil.nl, gehouden in opdracht van DeJaap op dinsdag 15 februari. Machiel de Graaf, de gloednieuwe PVV-lijsttrekker, heeft het volgens Maurice de Hond zo goed gedaan dat de opiniepeiler een ‘megawinst’ verwacht voor de partij van Wilders. “In percentages uitgedrukt maakt de PVV een reuzensprong ten opzichte van de Provinciale Statenverkiezingen in 2007”, aldus De Hond. Hij geeft toe dat het ‘slechts peilingen’ zijn, maar de resultaten liegen er niet om. “Met nog twee weken te gaan voorspel ik een historische uitslag.” Oppositiepartijen PvdA, D66 en GroenLinks zullen naar verwachting kleine winsten boeken, maar die vallen in het niet bij het voorspelde succes voor Wilders.

Hieronder enkele statistieken met de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek. Opklikken voor groot. In absolute aantallen gaat de PVV volgens Peil.nl van nul naar zeven zetels in de Eerste Kamer:

Winnaars/verliezers
Het debat werd maandagavond gevoerd door de lijsttrekkers van de acht grootste partijen. Geen van hen is op 2 maart daadwerkelijk verkiesbaar. Veel zin heeft het dus niet, toch vroegen we onze representatieve groep respondenten wie zij de beste debater vonden:

Bij de verliezers was het tot het laatste moment spannend:

Ook vroegen we de kiezers wie hen in het buitenland zou mogen vertegenwoordigen. De meeste respondenten denken veel plezier te beleven aan SP-voorman Tiny Kox als boegbeeld van Nederland. Hij won met een straatlengte verschil, spreekwoordelijk.

Provincie
Met enkele prikkelende stellingen probeerde de NOS het debat op gang te krijgen. Het lukte de omroep echter niet om die stellingen aan te laten sluiten bij de onderwerpen die leven in de provincie, zo blijkt uit reacties van de kijkers:

Bullshit
Behalve de onderwerpen, waren ook de standpunten van sommige debaters bron van ergernis voor de kijker thuis. Vooral bij PvdA-lijsttrekker Marleen Barth sloeg de bullshit-o-meter soms ver uit. De hoogste score volgens Peil.nl:

Brinkman
Tenslotte was er nog CDA-voorman Elco Brinkman. Maar wat hij daar deed bleef onduidelijk. “De man raaskalde zoveel onzin”, zegt De Hond, “dat mensen zich afvroegen of hij geen zin had in debat, ernstig ziek was, of in de verkeerde studio was aangeschoven”.