Straatstijl: IJ-Hallen Amsterdam

15-02-2011 14:00

Wie het predikaat ‘hip’ opgestempeld wil krijgen, bereikt dat niet met een kast vol Zara’s en H&M-metjes. Je bent pas echt uniek in tweedehands: hoe groot is immers de kans dat je iemand tegen komt in exact dezelfde fifties trui of jaren zeventig rok. Een van de meest geliefde vintage-adressen van toute trendy Nederland is de IJ-Hallenmarkt in Amsterdam: ooit begonnen als doorsnee maandelijkse vlooienmarkt, maar inmiddels vooral befaamd als jachtgebied voor stylisten en modemeisjes. Er zijn talloze anekdotes over de pareltjes die op zomaar een zaterdagochtend in de IJ-Hallen gescoord kunnen worden. Mits je vroeg aanwezig bent: echte fashionista’s weten dat de beste koopjes ruim voor tienen worden verhandeld. Sanne Poeze was er onlangs ook en fotografeerde de aanwezigen.


Dekbedjasliefhebers opgelet: dat warm en charmant prima samen kunnen gaan bewijst dit blonde balletmeisje, in wollen poncho met XXL-kol, zwarte haarband, enorme bonthandschoenen en spijkerbroek met ongetwijfeld zorgvuldig aangebrachte slijtagedetails. Alles klopt, tot aan het streepjesshirt dat nog net onder het leren jasje uitgepiept komt aan toe.


Hij is alweer een tijdje dood, maar Michael Jackson houdt vanuit zijn graf een flinke vinger in de modepap. Zijn eighties glamour, ook geliefd bij rockers en ander ekstervolk, is anno 2011 weer verrassend actueel. En het gaat allemaal om de details, bewijst ook deze ravenzwarte Angela Jolie wannebe, in leren bikerjack, trui met geappliqueerde glittersteentjes, glimlegging en vingerloze handschoenen.

Trek een Hell’s Angel zijn motorbroek uit, geef hem aan een modemeisje met rode lippenstift en lang haar en voila: wat eerst praktisch (en wellicht een tikkeltje intimiderend) was, is plotseling trendy. Compleet met oversized spijkershirt, een vrij onverwachte jaren tachtig revival, leren, op de klassieke schooltas gebaseerde, shoulderbag en vrij verontrustende klompvoetschoenen.

Hoerige Paris Hilton-wannabes maak plaats: de Grannylook wint snel aan terrein. Vooral de kleppet is razend populair; in negen van de tien gevallen niet daadwerkelijk afkomstig uit de kast van je opa, maar het had gekund en daar gaat het om. Wie de klassieke lijn nog iets doortrekt kiest bovendien voor ouderwetse degelijke stoffen – tweed! wol! – en ruitpatronen. Check ook de keurige ‘heren’-schoenen.

Dat een combinatie van veel verschillende modehypes niet per se gunstig uitpakt, bewijst deze Manuela Kemp mevrouw. Het is wel lekker gek en vast ook heerlijk warm, zo’n bontjasje met pompoms, pinoblauwe bodywarmer en Pocahontas-achtig buiktasje, maar het uiteindelijke resultaat is niet echt een visueel genot. Terzijde: wanneer is iedereen gestopt zijn schoenen te poetsen?

Mannen komen er op accessoiregebied eigenlijk maar matig van af. De meeste herentassen schreeuwen nou niet echt ‘hip en/ of stijlvol’, sieraden zijn – behalve als je Gerard Joling bent – al snel te veel en ook op schoenengebied is er behalve de sneaker en klassieke veterschoen maar weinig te kiezen. Gelukkig is er de pet en, zoals deze jongen helemaal heeft begrepen, het ultieme bewijs dat je cool bent: een skateboard.

Fotografie: Sanne Poeze
Tekst: Rianne Meijer