TV-recensie: All You Need Is Love

15-02-2011 16:00

Robert ten Brink is een man met een missie. Zijn doel: het herenigen van verloren zielen, het lijmen van gebroken harten en het verdrijven van de eenzaamheid. Als een reïncarnatie van Cupido richt hij zijn pijlen op hen die een liefdeloos bestaan leiden. Met de precisie van Wilhelm Tell mikt hij op de versteende harten en zijn diepe stem stort troostende woorden uit over onbeminde individuen. Ten Brink is Robin Hood, Sinterklaas en Jonathan Ross in één.
Het is al ruim achttien jaar lang een beproefd concept; Robert ten Brink die in All You Need Is Love (of, zoals hij zelf zegt, ‘Ol Joe Niet Is Lavvvvv’) mensen helpt hun liefdesleven op de been te krijgen. Met het wegvallen van emo-tv in de vorm van programma’s als Henny Huismans Surprise Show en Het Spijt Me met Caroline Tensen, kreeg de zelfverklaarde liefdesdokter Ten Brink vrij spel om zijn show uit te laten groeien tot een fenomeen op gebied van televisie en lavvvvv.

Een hele generatie is inmiddels opgegroeid met het uitgebreid in beeld brengen van het gezapige gezwijmel van sneue stelletjes, kibbelende koppels en prille paartjes. Minder gladjes dan Rolf Wouters in Liefde Op Het Eerste Gezicht, maar even sympathiek en met een betere tune voor zijn programma, werd Robert ten Brink synoniem aan het hartzeer van Holland en aan de passionele pijn van de provincialen. Iedereen is welkom tijdens het bezoekuur van Dr. Lavvvvv, als de kwalen en het falen van het liefdesorgaan maar interessant genoeg zijn voor op de kijkbuis.

Alles is liefde
Ten Brink wordt niet meer bijgestaan door The Beatles in zijn strijd. Het beroemde Beatles-nummer waarnaar het programma is vernoemd, is inmiddels vervangen door een ander deuntje. De nog steeds Beatleske introtune is ontdaan van het hippie-erfgoed van John Lennon, want de gedachte van liefde als marketinginstrument loopt spaak met de ongetwijfeld integere en artistieke intenties die de vermoorde ex-Beatle ermee had. Het publiek in de studio klapt mee met de motoriek van een windmolen en meteen na deze tune volgt nog een liedje; ‘Alles Is Liefde’ van ieders favoriete Zeeuwen: Bløf. Ditmaal overigens niet gezongen door Bløf zelf, maar door mensen die hun levenspartner of lieve moeder toezingen met een eigengeschreven tekst.

Dr. Lavvvvv komt ook op voor de minder valide medemens, blijkt al meteen aan het begin van de uitzending. Zo helpt hij de zich op krukken voortbewegende weduwnaar Henk aan een hete date. Henk heeft echter geen idee welke dame ‘the hots’ voor hem heeft. Het blijkt Jannie, de cassière waarmee de bejaarde man dagelijks een praatje maakt tijdens het afrekenen van de boodschapjes bij zijn buurtsuper. Na het zien van de videoboodschap springt Henk zowat een gat in de lucht, waarop Ten Brink gevat opmerkt dat hij de krukken ineens niet meer nodig heeft. Ten Brink is niet alleen Dr. Lavvvvv, maar ook nog eens een wonderdokter.

Flying Doctor
Sterker nog; Ten Brink is een Flying Doctor (een referentie naar de Australische televisieserie The Flying Doctors uit de jaren tachtig, jawel!). Ten Brink draait er zijn hand niet voor om om een valentijnsontbijtje af te leveren. Per helikopter nota bene. James Bond is er niets bij. Zelfs zeven mannen en vrouwen tegelijkertijd aan elkaar koppelen is een fluitje van een cent voor Double-O-Love. Sjeng aon de gangbang. En laten we in dat kader niet te lang stilstaan bij filmtitels als From Russia With Love, Goldfinger en Thunderball. Toch staat zelfs de geheim agent van liefdesgodin Venus soms voor een Mission: Impossible.

Zo blijkt het te laat voor Joey. De jongen van in de twintig had een relatie met een meid waarvan hij dacht dat zij hem tot in de lengte van dagen trouw zou blijven. De helleveeg vertrapte echter zijn hart door vreemd te gaan met de beste vriend van Joey. De schuinsmarcherende snol trachtte de verbroken relatie te redden door Dr. Lavvvvv in te schakelen. Wanneer een karige videoboodschap in de caravan van Robert ten Brink je Last Resort is, dan is je kruit bij voorbaat al verschoten. Joey waardeert de moeite van zijn overspelige ex, maar zegt dat hij haar “nooit kan vergeven”. En terecht – nog los van het feit dat het een prachtig doch pijnlijk televisiemoment oplevert. Zo zien we maar dat ook Dr. Lavvvvv wel eens de verkeerde diagnose stelt. Dan blijkt de Cupido van de Nederlandse tv ineens Icarus-vleugels te hebben.