Sport

De koude drukte rond FC Twente

16-02-2011 15:00

Donderdag speelt FC Twente in de Europa League tegen Rubin Kazan. Plaats van handeling is Moskou. En daar is het stervenskoud. Men voorspelt dat de temperatuur op de speeldag zich tussen -21 en -27 graden ligt. Tijdens de Elfstedentocht doen ze daar niet lastig over, maar voor voetbal blijken dergelijke omstandigheden not done. De heisa over het weer ontstond vorige week toen bleek dat het in Kazan sowieso te koud was om te spelen.

Doofpot
Kazan is de hoofdstad van een autonome republiek in Rusland. Tatarije. Omdat het daar ook koud is verzocht Rubin de UEFA om de partij te verplaatsen naar het Luzhniki stadion in Moskou. Daar vielen in 1982 na een wedstrijd van Spartak Moskou tegen Haarlem ruim driehonderd doden. Bij een stand van 1-0 verlieten veel supporters de tribune. Nadat in blessuretijd de 2-0 werd aangetekend wilden de fans weer terug het stadion in. De Russen probeerden de boel in de doofpot te stoppen, waardoor de spelers van Haarlem pas zeven jaar later van de ramp hoorden. Tegenwoordig ligt er kunstgras in het stadion en dat is bij lage temperaturen een uitkomst.

Terug naar donderdag. ‘s Avonds is het nog kouder dan op de dag. Eerst werd de aftrap te vervroegd van 19.00 naar 17.00 uur lokale tijd. Men behoeft geen Piet Paulusma te zijn om te beseffen dat het dan net zo koud is. Nog meer heisa ontstond. Want wedstrijden worden voor veel geld verkocht aan televisiemaatschappijen en die zitten niet te wachten op een aanvangstijdstip waarop niemand kijkt. Desondanks toonde de UEFA enige compassie en vervroegde de aanvang naar 15.00 uur.

Maatregelen
FC Twente nam ondertussen maatregelen. Die schaften een complete collectie wintersportkleding aan. Men gaat het veld op met heathpacks in de handschoenen en schoenen. Die dingen geven vijf uur warmte af, en dat is nodig. Ook de fans kleden zich warm aan voor de wedstrijd.

Of die wedstrijd uiteindelijk gespeeld wordt is onzeker. Bij een temperatuur van minus vijftien stellen de regels van de UEFA dat het niet doorgaat. De artsen van beide ploegen overleggen ondertussen met de scheidsrechter. Want als de temperatuur binnen de marge van de voetbalbond blijft spelen er zaken als windchill en luchtvochtigheid. Volgens de arts van FC Twente is de kans groot dat als er gevoetbald wordt er een groot deel van de selectie langdurig geblesseerd raakt omdat lichaamsdelen kunnen bevriezen en luchtwegen geïrriteerd kunnen raken. Het kampioenschap van Nederland kan men in dat geval gevoeglijk vergeten.

De UEFA heeft er daarentegen alle belang bij dat de partij gespeeld wordt. Iets met commercie, precedentwerking en een overvol schema. Volgende week staat de return immers op het programma. Of alles doorgaat weten we spoedig. Zeker is dat het een wedstrijd wordt waar men in Enschede nog lang over zal napraten.