Recensie: The National (Cross-Linx, Vredenburg)

18-02-2011 14:00

Er zijn van die bands die iedereen kent, maar tegelijkertijd ook weer niet. The National, een five-piece uit Brooklyn, is zo’n band. Ze trekken volle zalen in Nederland, maar als je mensen naar een hit vraagt, dan krijg je vaak nul op het rekest. In het kader van het Cross-Linx festival dat dit weekend gehouden wordt in Utrecht, Eindhoven, Groningen en Rotterdam, is The National uitgenodigd als headliner en mede-programmeur. Een ideale band voor het publiek dat dit festival trekt.

Stilte
Bij de eerste klanken klinkt het nog angstvallig stil in de grote zaal van muziekcentrum Vredenburg. Het gegeven dat de helft van het publiek zit, werkt niet mee aan de verhoging van de sfeer. De baritone stem van zanger Matt Berninger schalt door de luidsprekers en menig man sluit zijn ogen en murmelt de tekst van ‘Runaway’ mee. Berninger, op het podium altijd vergezeld van een fles witte wijn, komt pas goed los tijdens het nummer ‘Squalor Victoria’, een nummer dat op het album Boxer vrij rustig klinkt en live vele malen harder wordt gespeeld en gezongen. Daarmee is het een prima voorbeeld van hoe The National als live-act klinkt; rauw, vol gevoel en zeer melodieus.

Wandeling
Ook het publiek lijkt nu eindelijk wat te ontdooien. Wanneer Berninger weer eens als een autist tegen de bassdrum staat te schreeuwen, nemen de broertjes Dessner met hun gitaren de honneurs waar en vermaken zo de mensen op de voorste rijen. Ook aan de mensen in de zitplaatsen wordt gedacht. Aangezien The National niet een band van de meezingers is, moet er op een andere manier aan publieksparticipatie gedaan worden. Tot ongenoegen van zijn roadies, besluit Berninger om (zoals vrijwel altijd) tijdens het nummer ‘Abel’ een wandeling door de zaal te maken. Het zittend publiek komt nu ook eindelijk uit de banken en aan de glimlach van Berninger te zien doet dit hem goed.

Reikwijdte
Na een set van anderhalf uur maakt de band de gebruikelijke gang richting coulissen om daarna heel spontaan en verrassend terug te komen voor een toegift. De tot dan toe ijzersterke set met een mix van nummers van de laatste drie albums, krijg een waardige toevoeging. Als afsluiter zet de band ‘Terrible Love’ in. Berninger gooit heel recalcitrant zijn lege fles wijn neer en besluit om nogmaals de reikwijdte van zijn microfoonkoord te testen. Hij komt een heel eind, maar wanneer hij boven aan de trap staat besluit hij dat het welletjes is geweest en verdwijnt hij richting uitgang. Met de broertjes Dessner op gitaar en de andere broers Devendorf op bas en drum eindigt The National geheel in stijl.

Smetje
Natuurlijk was het niet geheel hosanna. Helaas viel het geluid in Vredenburg wat tegen, iets wat niet aan de band toegeschreven kan worden. De twee blazers van de band vielen helaas wat in het niet en de gesprekken die de band met het publiek voerde tussen de nummers door, leken ook niet goed aan te komen. Laat het een klein smetje zijn op een verder zeer strakke liveshow. Het Cross-Linx festival duurt nog het gehele weekend, The National ook nog te zien in respectievelijk Eindhoven, Groningen en Rotterdam.

Om dit uiterst gekleurde artikel te kunnen schrijven, is Levi Boitelle al een aantal jaren fan van The National.