Verzamelaars (1): de Sneakerfreak

18-02-2011 14:00


Iedereen heeft wel ergens een zwak voor. Of dat nu voor postzegels, theezakjes, chocolade, munten, cd’s/dvd’s of voor fotos samen met Jan Smit is.. verzamelaars komen in alle vormen, soorten en maten. En ook op modegebied wordt er flink gespaard, gezocht en gescoord. Een echte verzamelaar eet liever een week droog brood dan net dat ene unieke stuk mis te lopen en maakt er een sport van juist dat item te vinden dat nog niet in de kast ligt (of pas in vijf andere kleuren). Allemaal met maar een doel: een zo compleet mogelijke collectie schoenen, jurken, vintage tassen of oorbellen. Sanne Poeze portreteert voor Mode.DeJaap fantatieke modeverzamelaars. Met in de eerste aflevering: sneakerfreak en modeplanner Fran (32).


Omschrijf jouw verzameling eens?
“Nike sneakers. Vooral retro en Jordan’s.”
Wanneer begon jouw sneakerliefde?
“Ik heb eigenlijk altijd al een zwak gehad voor schoenen (en tassen, en jassen…). Maar ik kwam echt in de sneakerwereld terecht toen ik begon bij mijn huidige baan, nu 7 jaar geleden. Een schoen of gymp maakt je outfit. Je kunt een broek met gaten aanhebben en een simpel grijs shirt, met een paar schone nieuwe mooie sneakers maak je jezelf toch meteen apart en opvallend.”
Hoe groot is je verzameling inmiddels?
“Rond de 120 paar. ik kan dus eigenlijk vier maanden lang elke dag een ander paar schoenen dragen. dat is toch smooth!”

Hoe ver ga jij voor je sneakers?
“Héél ver, maar de grootste uitdaging is om nooit de volle prijs te betalen. Ik vind het niet leuk om zomaar een winkel in te lopen en het volle pond af te rekenen. Dat kan iedereen. Vroeger was het veel moeilijker om aan zeldzame sneakers te komen, dan moest je bijvoorbeeld mensen vragen ze uit de VS mee te nemen. Tegenwoordig loopt elk 16-jarig meisje op zogenaamde hippe sneakers. Dat is ook meteen het nadeel van de populaire ‘exclusieve’ winkels tegenwoordig, iedereen kan daar binnenlopen en voor 200 euro een limited edition paar aanschaffen. Mijn ultimate goal is om juist die schoen te vinden die ik heel graag wil hebben maar dan voor de helft minder.”
Wat is de favoriete schoen in je verzameling?
“Mijn Jordan4 bred. Alles klopt aan die schoen; het model, de kleuren, de pasvorm en comfort.”
Hoeveel geld geef jij gemiddeld per maand aan sneakers uit?
“Ongeveer 100 euro per maand. De ene maand koop ik 2 paar, de andere maand niets, dan weer meer; het ligt er net aan wat er uitkomt. Het gevoel van nieuwe schoenen aan je voeten is t toch wel echt waard.”

Stopt de verzameling nog ergens?
“Mijn vriend – mede  sneakerhead – en ik hebben nu de afspraak gemaakt dat voor elk paar dat we kopen er een paar de deur uit moet. Tot nu toe is dat echter nog niet echt gelukt.”
Is er een sneaker waarvan je denkt: deze móet ik echt nog hebben?
“Dat zijn er eigenlijk twee. Mijn holy grail is het zogenaamde ‘Old love, New love -pack’. Het is een set  van 2 paar jordan1’s. De Old love is de eerste jordan waar Michael Jordan in 1985 op speelde, daar is het voor dit model allemaal mee begonnen. De New love is hetzelfde model schoen maar dan in een compleet nieuw kleurenschema! Deze set is helaas lastig te vinden in mijn maat en is ook al een aantal jaar geleden uitgebracht.”
Is het een verslaving?
“Zeker weten, maar wel een leuke verslaving. Ik draag ook al mijn schoenen. Ik heb de ‘rock it, don’t stock it’ -mentaliteit. Waar veel andere die hard sneakerfreaks een ‘one 2 wear, one 2 stare’-instelling hebben. Dat betekent dat ze twee paar dezelfde sneakers kopen: een paar om te dragen en een om in de de doos naar te kijken. Er zijn zelfs mensen die maar twee paar schoenen uit hun verzameling dragen en de rest allemaal nieuw in hun kast laten staan. Ik vind dat zonde. Mijn sneakers mogen gezien worden.”