Sport

De Zeeuw slachtoffer van amateuristisch Ajax

23-02-2011 11:59

Demy de Zeeuw kreeg vorige zomer een stevige trap tegen zijn gezicht. Het is zo’n ding dat gebeurt. In de halve finale tegen Uruguay probeerde Martin Caceres een omhaal. Dat mislukte en in plaats van de bal ontving De Zeeuw de stevige trap. Even was hij buiten bewustzijn, speelde de eerste helft uit en werd in de rust vervangen. Gevreesd werd voor een kaakbreuk en enkele tanden moesten gestabiliseerd worden. De arts van Oranje oordeelde dat de speler de finale kon spelen. Niks ernstigs aan de hand. Dat bleek heel anders.

Zwarte vlekken
Afgelopen zaterdag kopte De Zeeuw tijdens de training een bal en zag zwarte vlekken. Een dag later viel hij tijdens de wedstrijd van Ajax tegen VVV in. Na de wedstrijd gaf de speler toe vaker last te hebben van zwarte vlekken. Toch deed hij deze week gewoon weer mee met de training.

Neuropsycholoog Eric Matser verscheen in de pers. Volgens hem heeft de speler last van een post-commotioneel-syndroom. Zoiets wordt veroorzaakt nadat de hersenen tegen de binnenkant van de schedel zijn gebotst. Een stevige trap tegen het hoofd is daar een prima oorzaak voor. Zo’n syndroom veroorzaakt concentratie- en leerproblemen, abnormale slaperigheid, gevoelloosheid, versterkte emoties, depressiviteit en sociale contactstoornissen. Volgens diezelfde psycholoog heeft De Zeeuw alle baat bij rust, in plaats van verder te spelen.

Slachtoffer
Ajax haastte zich te melden dat het de zaak wel degelijk onderzoekt en vroeg zich af waar die Matser zich mee bemoeit. Men vergat te melden dat er bij Ajax heel lang geen alarmbellen rinkelden. De Zeeuw speelt het hele seizoen al matig en wordt geteisterd door blessures. En die zouden heel goed veroorzaakt kunnen zijn omdat de aandacht bij de speler verslapt omdat zijn hersenen getraumatiseerd zijn. Dat kan een leek verzinnen, de experts van Ajax ontging dat kennelijk volledig. En omdat toeval niet bestaat kondigen de Amsterdammers na alle heisa van de afgelopen dagen aan een hersenonderzoek te plannen. Daar heeft het commentaar van Matser niks mee te maken, zo weten ze in de ArenA zeker.

Ondertussen is De Zeeuw het slachtoffer van een weinig professioneel medisch apparaat van zowel Ajax als die van de KNVB. Die laatsten raakten al eerder in opspraak door een geval Robben die volgens de medici van de voetbalbond prima in orde bevonden werd om een WK te spelen om vervolgens een half seizoen te revalideren bij zijn club Bayern München. Bovendien was het de KNVB die tijdens datzelfde WK verklaarde dat De Zeeuw gewoon kon voetballen. De Zeeuw loopt een grote kans de rest van het seizoen op de tribune door te brengen en ziet daardoor zijn marktwaarde verminderen. Enkel en alleen omdat Ajax te lang slaapt en externe expertise inschakelt als het al te laat is.