ThePostOnline

Landelijke thema’s lokken ook lokaal

25-02-2011 12:00

Met de kritieken op missie naar Kunduz die nog in het hoofd nagalmen lijken de Provinciale Staten verkiezingen zich toe te spitsen op hoe lang Jolande Sap blijft, of Geert Wilders wel komt opdagen of dat Mark Rutte misschien ook al niet langs komt. We zouden bijna vergeten dat het toch echt om lokale verkiezingen gaat. Toch zijn er ook genoeg plekken waar de lokale politici deze dagen te bewonderen zijn. Zo stonden afgelopen woensdag Ron Hillebrand, fractievoorzitter PvdA Zuid Holland en Marcel Ludema, nummer vier van de VVD in diezelfde provincie, tegenover elkaar in een debat bij studentenvereniging SSR.

Een thuiswedstrijd voor Ludema te gaan, dit debat en Hillebrand voelt dit wel goed aan: bij SSR in huis heeft de PvdA geen kiezers te verliezen. Ludema is met twee anderen ter plaatse en kan daarnaast beschikken over een stapel promotiemateriaal, menig student zal na afloop met een oranje VVD armbandje lopen. Als dit een afspiegeling is van de sfeer die we vanavond gaan zien kan het nog wel eens een rustig avondje worden.

Groen
Het eerste thema van het debat dat een duidelijk lokale inzet moest hebben, groen, is een aardig thema om in een stad als Rotterdam mee te beginnen: welke rol zien die partijen weggelegd voor de provincie wat betreft de groenvoorziening in de regio? Misschien met de recente berichtgeving over Vinex-locaties in het achterhoofd geeft Hillebrand aan dat groen natuurlijk heel belangrijk is zeker ook voor ‘de nieuwe locaties’. De VVD is volgens hem niet van plan is een dergelijke investering te doen, iets dat Ludema ook direct toegeeft met als reden dat er in deze tijd niet meer uitgegeven kan gaan worden. Volgens hem is het vasthouden aan bestaande uitgaven voldoende, in deze crisistijd kan er niet ineens groen aangekocht worden. Er wordt dan een balletje opgegooid over opbrengsten die afschaffen van de hypotheekrente aftrek met zich mee zou kunnen brengen, waarna Ludema uiteraard lachend “Provinciale Staten!” roept.

Hier is de toon van het debat voor deze avond mee gezet: een redelijk vriendschappelijke confrontatie van partijen die vooral bij traditionele niet-VVD thema’s tegenover elkaar staan. Natuurlijk, ook de VVD staat tegenwoordig duidelijker op de kaart met een energie-agenda, maar een partij als de PvdA kan zich met een afwijzende houding ten opzichte van kernenergie hier makkelijk tegenover profileren. De zaal lijkt het allemaal niet zo veel te kunnen schelen, hoewel een lichte afkeer van windmolens op te klinkt. Zoals gezegd: het zal voor de VVD niet heel moeilijk worden vanavond punten te behalen. Hillebrand kan wel duidelijk maken dat hij niet een “beetje alles” wil op energiebeleid en zet daarmee misschien de duidelijkste stelling van dit debat neer.

Dicht bij elkaar
Asfalt ligt de VVD traditioneel meer, maar wat we vooral zien is dat zeker in deze regio PvdA en VVD het gewoon best vaak met elkaar eens kunnen worden. Natuurlijk kiest de een voor meer OV en de ander meer snelwegen, maar beide kanten vinden elkaar in meer investeringen in bereikbaarheid. Er wordt ergens nog gegrapt dat het deze keer iemand van de PvdA is die graag cijfers paraat heeft, maar verder is duidelijk dat we hier niet twee heren zien die lijnrecht tegenover elkaar staan. Ook lokaal lokken de landelijke thema’s en gaandeweg laten beiden zich toch verleiden tot verwijzingen naar de Eerste Kamer.

In een regio als Zuid-Holland in het algemeen en Rotterdam in het bijzonder zijn grote thema’s als werkgelegenheid en bereikbaarheid in het bijzonder voor de meeste partijen punten waar ze een zelfde richting op kijken. Juist omdat lokaal betekent dat je op de wensen van een heel lokale groep inspeelt, liggen verschillen al gauw op de landelijke thema’s. Even lijkt er nog een stevig verschil van mening neergezet te gaan worden wanneer Ludema het OV, in Rotterdam de RET, wil privatiseren, maar men gaat al gauw gezamenlijk verder over hoe erg nodig goede bereikbaarheid wel niet is. De PvdA is uiteraard tegen zo’n privatisering, maar heeft er net als de VVD dit debat niet nodig om dat punt haar punt hierover te zetten.

Wat blijft is bijna een gezellig betoog van de beide kanten waarin eens te meer duidelijk wordt dat men lokaal vooral heel praktisch denkt. Het is immers niet ondenkbaar dat de beide partijen die hier vanavond zitten al vrij snel weer gewoon door één deur moeten. Wat overblijft zijn de bekende landelijke thema’s die toch steeds weer de makkelijkste weg zijn om op een bekende manier de verschillen te schetsen.

Gyurka Jansen is wekelijks over internet te horen op Radio 1 en geeft training en advies over nieuwe media.