Sport

Mario Been is toptrainer

28-02-2011 09:01

In de regenachtige Kuip zagen de mensen gisteren een Feyenoord zoals ze dat graag zien. Een strijdlustig elftal met fraaie acties. Een elftal ook dat twee keer vijfenveertig minuten lang domineerde. En dat was lang geleden. De ellende was het afgelopen seizoen dan ook bijna compleet. De financiële situatie was slecht, er was geen strijd, er stonden jongetjes op het veld, de trainer was een waardeloze vent die moest oprotten en elke wedstrijd gingen de mensen met een rotgevoel naar huis. Afgelopen zondag niet. Het resultaat was zo goed dat volwassen kerels hun tranen na afloop de vrije loop lieten. Mario Been is ineens een toptrainer.

Schuim op de bek
Feyenoord begon het seizoen met een elftal uit balans. Logisch. Want geld was er niet om de posities daar waar nodig te versterken. Gevoetbald werd er dan ook niet in Rotterdam. Men deed iets met een bal en wat men precies deed was voor velen onduidelijk. Een festival van fouten leidde niet zelden een nederlaag in.

Mario Been was de enige die lichtpunten zag. Op de training werd er volgens hem wel goed gevoetbald. Maar de training is De Kuip niet, waar het vertrouwen van de mensen onder de gegeven omstandigheden lang duurt, maar als dat op is verschijnt het schuim massaal op de bekken. Het hoofd van de trainer werd dan ook in niet mis te verstane bewoordingen geëist. De zoon van Zuid had gefaald. En niet zo’n beetje ook.

Geleende Japanner
Het morrende volk eiste Van Hanegem naast de trainer. Diens ervaring en zijn positieve invloed op jonge spelers was volgens velen de enige oplossing. Niet volgens Been. Die sprak op de golfbaan lang met De Kromme maar wees hem af. En het publiek schreeuwde nog harder dat de trainer moest oprotten. Een groter gelijk kon Been niet halen, want na de winterstop begon het te lopen in Rotterdam. Een van Arsenal geleende Japanner bleek de revelatie waar het elftal naar snakte. Swerts kwam en bracht naast zijn domme fouten de nodige balans met zich mee.

Ineens wordt er weer gelachen in De Kuip. Tegen Twente had het al moeten lukken maar men verloor. Tegen Vitesse speelde men gelijk terwijl men moest winnen. En Feyenoord had uit tegen ADO ook met drie punten naar huis moeten gaan. Er gloorde iets aan de horizon. Dat kwam er gisteren tegen Groningen uit. De Rotterdammers speelden de Noorderlingen van de mat.

En Been mocht na afloop zijn gelijk halen. Het opvoeden van jongetjes die te klein waren voor het tafellaken was hem gelukt. Het zooitje ongeregeld met meer dan gemiddeld talent dat Feyenoord heet blijkt te kunnen voetballen. De trainer heeft een loden zeppelin laten vliegen door te vast te houden aan zijn visie. Ondanks alle tegenslagen, ondanks het publiek dat zijn hoofd op een schaaltje verlangde. Slechts een toptrainer die onder die omstandigheden het hoofd koel houdt. Na gisteren kan niemand anders beweren.