ThePostOnline

De PvdA is een ordinaire protestpartij

02-03-2011 09:00

Dat Marleen Barth, lijsttrekker voor de Eerste Kamer van de PvdA, lekker solidair is: oud nieuws. De PvdA heeft de vervelendste mastodonten: voldongen feit. Utrecht lijdt onder het PvdA-bewind: leest u hier terug. Campagne? Ook waardeloos. Trouwe leden zijn al sinds 9 juni in dubio. Maar nu is het moment daar. “We gaan het dit kabinet héél moeilijk maken”, aldus Barth. En dat zegt ze het liefst zo vaak mogelijk, met als echo Job ‘bezuinigen is met geld smijten’ Cohen. De PvdA degradeert definitief van een partij voor de gematigde middenklasse tot stugge protestpartij. Het eigen geluid is weggevaagd: wat overblijf is een fel gekwetter tegen alles wat dit kabinet probeert te bewerkstelligen.

Er staat nog net geen PROTEST op de campagneposters, maar de slogans zijn ongetwijfeld populistisch. De Jonge Socialisten verbaasden vriend en vijand met het “Reken af met rechts!”-logo op hun website. De moederpartij huppelt daar vrolijk achteraan met een – in principe vrij nietszeggende – poster die werkelijk op elk station te zien is. Natuurlijk ook nog even lekker op de man spelen (“goedgekeurd door Mark Rutte”?) en doen alsof het volk te dom is (“Ja, jullie hebben op dit kabinet gestemd, dommeriken, kijk maar eens wat dat gaat kosten!”).

Eerlijker!
De verkiezingsleus – “het moet eerlijker” – is achterhaald. Sociale zekerheid is in Nederland zo ver doorgevoerd dat het een enorme belemmering vormt voor de economische bedrijvigheid. Het is tegenwoordig makkelijker om als veroordeelde pedofiel een baan te krijgen in een kinderdagverblijf dan je werknemer te ontslaan, met dank aan het middeleeuwse, stroeve ontslagrecht dat de maakbaarheidskabinetten ons hebben aangedaan. Je kunt zo lang van de WW profiteren dat de doorligplekken zichtbaar worden. Reuma in je kleine teen? De WIA voor alle ongemakken. Bijstandsmoeder met zestien kinderen? Zielig, hoor! Snel het toptarief doorvoeren, dan kunnen hardwerkende, weldenkende burgers mooi opdraaien voor jouw fokdriften. Want dát is pas echt eerlijk.

Ons aller premier heeft het al gezegd: we moeten “snoeien om te groeien”. Dat de SGP daar meteen “handen vouwen en handen uit de mouwen!” van maakt, is tot daar aan toe. De nieuwe protestpartij PvdA leidt daar echter een soort politiek correcte terreuraanslag op de middenklasse uit af. De reactie: met rechts betaalt ú de rekening. Ze vergeten echter iets te vermelden. Met ‘links’ betaalt u namelijk óók de rekening. Het enige wat je hoeft te doen, is even een simpel onderscheid maken tussen ‘u’ (de burger) en ‘niet u’ (de overheid). En de overheid zit met een fors financieringstekort: zij hebben het geld dus niet. Het moet ergens vandaan komen! De burger is dus, linksom of rechtsom, plat gezegd de lul.

Teloorgang van het onderwijs
PvdA heeft ook een enorm grote mond over investeren in het onderwijs. Echter: de PvdA is grotendeels schuldig aan de teloorgang van het onderwijs, ingezet door onder andere ministers Van Kemenade, Netelenbos en Ritzen. Ook in het onderwijs moet het niet per se eerlijker, trouwens. Het MBO komt in het verkiezingsprogramma van de PvdA nauwelijks voor. Bovendien wordt er geen vuist gemaakt naar overheidsinstellingen om een vast percentage stageplaatsen voor het MBO te regelen: dat blijft nog immer bij beloften.

Afgelopen donderdag zagen we de fractievoorzitters Blok (VVD) en Cohen (PvdA) bij Nieuwsuur in debat. Typerend genoeg horen we weer het aloude riedeltje van Cohen aan: wij bezuinigen niet op de zwakkeren en kwetsbaren, wij bezuinigen niet op de hardwerkende middenklasse en wij bezuinigen niet op de zorg, het onderwijs, cultuur, ga zo maar door. Blok raakt meteen de kern van het probleem: de PvdA weigert pertinent om te noemen waar wél bezuinigd gaat worden. Oh, nee… De 1000 welvarendste burgers die dit 16,7 miljoen mensen tellende Nederland rijk is, die zullen boeten voor hun succes en die 18 miljard even ophoesten! Dat lijkt immers het credo van de PvdA: individuele welvaart zo hard mogelijk afstraffen.

Gedoogconstructie
Dat de PvdA zich thans heeft voorgenomen de politiek de komende drie jaar zoveel mogelijk te dwarsbomen, is duidelijk. Ook daar verliezen ze het van partijen als GroenLinks en D66. Rutte biedt namelijk een uitgestoken hand aan: hij geeft openlijk toe dat door die ellendige gedoogconstructie, optimale samenwerking gewenst is. GroenLinks en D66 laten duidelijk zien dat ze die verantwoordelijkheid om toch mee te regeren, willen en kunnen dragen. PvdA draagt, zo blijkt uit eerdergenoemde incidenten in dit artikel, duidelijk die verantwoordelijkheid niet.

Dat regeren, daar is de PvdA duidelijk nog lang niet klaar voor. Niet alleen in de Tweede Kamer zijn ze lekker dwars, ze krijgen nu ook in de Eerste Kamer een mogelijkheid om zo hard mogelijk de vooruitgang tegen te werken en het gehele politieke proces te vertragen, met ons aller Marleen ‘scheefwonen is solidair’ Barth aan het roer.