Sport

Gezellig kletsen met scheids en trainer

09-03-2011 11:59

Nu het land zich al jaren ergert aan de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage is de KNVB ook wakker. Er komt een gesprek. Dat alles nadat Gertjan Verbeek aangaf dat de heren scheidsrechters nog in het prehistorisch tijdperk leven. De trainer van AZ voorspelde totale anarchie op de velden als er niet snel iets gebeurt. Verbeek ergerde zich vooral aan inconsequente beslissingen en de straffen die de KNVB oplegt. De man heeft gelijk.

Zo kreeg Verbeek zelf een wedstrijd schorsing opgelegd omdat hij aanmerkingen had op de leiding. Zijn kritische woorden waren niet eens schokkend. Een week later schold Michel Preud’homme als trainer van FC Twente de vierde man de huid vol en kreeg niet eens een waarschuwing. Ook op het veld is de situatie bizar. Waar de ene scheidsrechter voor een aangeschoten handsbal resoluut een penalty geeft wuift de ander de boel weg. En waar de ene scheidsrechter een doodschop met een rode kaart op zijn merites beoordeeld ziet de ander er slechts een lichte overtreding in. Vrije trappen worden de ene keer wel gegeven en de andere keer niet. Het lijkt steeds vaker of er een blinde is ingehuurd om te fluiten.

Ook buiten het veld faalt de KNVB aan de lopende band. Als op basis van videobeelden PSV-speler Toivonen wordt geschorst omdat hij een elleboogstoot uitdeelt, gaat Verthongen namens Ajax vrijuit, terwijl die toch ook een klap gaf waar je normaal gesproken mee op het bureau terecht komt. Die zaken wekken natuurlijk irritatie op. Niet alleen bij het publiek, maar ook bij spelers en trainers die niet meer weten waar ze aan toe zijn.

Nadat Verbeek zijn frustratie verwoorde reageerde de KNVB eerst verbolgen. Kritiek mag immers binnen het voetbal, kritiek op de voetbalbond is uit den boze. Toch trok men bij. Maandag is er een gesprek waarbij naast Verbeek ook Foeke Booy van FC Utrecht en een vertegenwoordiging van de belangenvereniging voor coaches betaald voetbal aanschuiven. En dat wordt ongetwijfeld een prettig gesprek.

Een prettig gesprek dat niks uithaalt. Het is de lage kwaliteit van het scheidsrechterskorps die ervoor zorgt dat er rare beslissingen worden genomen. Die mannen zien het niet. Die mannen zijn bovendien zo arrogant dat ze zich god voelen. Zoiets werk je niet weg tijdens een gesprek. Misschien worden er verbeterpunten afgesproken. Als in de trainers leveren voortaan geen kritiek meer en dan doen de scheidsrechters hun best. Dat werkt niet. Zolang de KNVB de scheidsrechterscommissie niet vult met ervaren mannen die de heren fluitisten coachen wordt de situatie steeds erger en is de anarchie waarover Verbeek sprak binnenkort een feit.