Charlie Sheen: de strijd tussen een warlock en de trolls in zijn hoofd

11-03-2011 14:00

Sinds een week gaat er geen dag voorbij zonder nieuws over Charlie Sheen. Ook afgelopen nacht was het weer raak: de politie van Los Angeles heeft zijn huis doorzocht op wapens en munitie. Dit zou namelijk een overtreding zijn van het straatverbod tegen hem, ingesteld door zijn ex-vrouw Brooke Mueller. Er wordt door autoriteiten geen uitspraak gedaan over eventuele vondsten, maar op Twitter laat Sheen weten dat “all reports are false” en “the LAPD were AWESOME”. Inmiddels wordt hij gevolgd door 2,5 miljoen twitteraars, in nog geen tien dagen. Zijn zelfgeproduceerde online uitzendingen zijn eindeloze mantra’s van kreten uit een andere dimensie en al kijkende vraag je jezelf af of deze man nog weet waar hij mee bezig is. Is er niet iemand die hem tegen zichzelf in bescherming moet nemen? Of zaait hij bewust verwarring en is het een uitgekiende campagne om aandacht?

Gouden tralies
Met zijn hoofdrol in de succesvolle serie Two and a Half Man was de acteur al gewend aan een groot publiek, maar in internet heeft hij een medium gevonden waaraan niemand kan ontsnappen. Hoe groot een ster ook is, uiteindelijk zijn er altijd mensen die het laatste woord hebben over hun doings. Met social media zijn bekende mensen een heel nieuwe weg ingeslagen. Het is als fan niet alleen makkelijker een poging te wagen in contact te komen met jouw idool, het is voor de celebs ook een eitje om de wereld te laten weten wat zij denken. Geen journalisten die woorden verdraaien in een artikel en geen producenten meer die een spreekverbod opleggen. Het moet een opluchting zijn voor mensen die zo in de schijnwerpers leven. Ze zitten nog steeds in een kooi, maar nu mogen ze soms eventjes hun armen door de gouden tralies steken.

Een life in the limelight eist zijn tol. De eregalerij van celebrity meltdowns is lang en vele sterren zijn eraan onderdoor gegaan. Met zoveel geld en genoten aandacht lijkt het voor menig doorgesnoven acteur en actrice onmogelijk de dingen langer in perspectief te zien. Het is een traditie dat iedereen zo veel mogelijk zijn best doet om dit zo te houden, op een enkele bezorgde moeder na. De celeb verzamelt ‘vrienden’ om zich heen die maar al te graag willen delen in de rijkdom en het eindeloze feestgedruis. Eventuele filmopnames worden gecancelled, als de ster in kwestie niet al ontslagen was om zijn of haar wangedrag, zodat producers hen niet meer kunnen vertellen wat ze wel en niet mogen doen. En tabloids en tv-shows varen er wel bij: het geroddel, sappige nieuwtjes, gefilmde schandalen en als klap op de vuurpijl een exclusief interview.

Overdosis
Veel mensen beginnen moe te worden van het megalomane mediaoffensief van Charlie Sheen. Maar als de op het oog losgeslagen acteur niet snel zelf een afkickkliniek bezoekt, zelfmoord pleegt door middel van al dan niet een overdosis drugs of drank of simpelweg zijn online activiteiten opschort, lijkt het eind van zijn manifestatie nog niet in zicht. En stiekem wil niemand dat, want waar kunnen we anders genieten van deze unieke man nu Warner Bros hem ontslagen heeft van zijn successerie? Charlie doet zijn best.

Als dit daadwerkelijk een grote grap is, zal hij niet de eerste zijn. Hoogstwaarschijnlijk ziet hij als geen ander de krankzinnigheid van zijn excentrieke voorkomen op dit moment, en weet hij dondersgoed waar hij mee bezig is. Briljante mensen die hun eigen weg bewandelen zijn tot grootse dingen in staat en zijn in hun eigen leven altijd verguisd geweest, totdat pas veel later hun kwaliteiten erkend werden. Toch doen de donkere kringen onder Sheens ogen vermoeden dat hij zichzelf verliest aan andere machten. De lijn tussen geniaal en gek is dun en Charlie Sheen balanceert nog net, maar is hard op weg zijn evenwicht kwijt te raken.

Heeft u meer tigerblood gedronken dan u lief is en bent u uit de winning mood? Vandaag is het ‘Unfollow Charlie Sheen Day’.