Sport

Wordt het Twente, Ajax of PSV?

14-03-2011 09:00

PSV stuwde door zondag twee punten tegen NEC te verspelen in Amsterdam en Enschede de hoop op een kampioenschap tot ongekende hoogte. En terecht. Met nog zeven wedstrijden te gaan voelt men in Eindhoven de hete adem van FC Twente en Ajax in de nek. Twente naderde op één punt en Ajax volgt op drie. Reden genoeg voor alle kampen om te stellen dat juist zij kampioen worden. Maar in deze competitie is daar niks over te zeggen, want iedereen kan van iedereen verliezen. Toch een poging, want koffiedik is er om in gekeken te worden.

PSV
Eindhoven is de ploeg in mineur. Na het vertrek van Affelay, de blessure van Reis en de schorsing van Toivonen blijft die mineur nog even duren. Bovendien helpt een gelijkspel in de laatste minuut tegen NEC ook niet mee als we het hebben over de psychologie van de winnaar. Men krijgt nog FC Utrecht (thuis), FC Twente (uit), SC Heerenveen (thuis), Heracles Almelo (uit), Feyenoord (uit), Vitesse (thuis) en FC Groningen (uit) voor de kiezen. Puntverlies tegen Twente is sowieso waarschijnlijk. En het opgeleefde Feyenoord verheugt zich nu al op een revanche voor de blamerende 10-0 nederlaag in Eindhoven.

FC Twente
Die krijgen nog met de volgende shit te maken: Excelsior (uit), PSV (thuis), Roda JC (thuis), De Graafschap (uit), ADO Den Haag (uit), Willem II (thuis) en Ajax (uit). De Tukkers winnen elke wedstrijd op het randje, terwijl de tegenstanders zich dood zullen vechten omdat er voor hen ook nog iets te halen valt. De kans is groot dat FC Twente net iets te weinig scoort waardoor puntverlies een feit is. Tellen we de partijen tegen PSV en Ajax bij elkaar op dan lijken twee punten in elk geval verloren.

Ajax
De Amsterdammers spelen vaak als een natte krant, maar ze tonen aan dat ze de zonder de in onmin geraakte El Hamdaoui ook kunnen scoren. Soms gaat dat fout, zoals afgelopen week in de Europa League. Toch maken ze die doelpunten straks wel degelijk tegen ADO Den Haag (uit), Heracles Almelo (thuis), FC Groningen (thuis), NEC (uit), Excelsior (thuis), SC Heerenveen (uit) en FC Twente (thuis). De Nederlandse competitie steekt nu eenmaal anders in elkaar dan de Europese subtop.

Kampioen
PSV verliest punten tegen FC Twente en Feyenoord. Vervolgens laat Twente op weg naar het einde ook punten liggen. Ajax blijft winnen en treft in de laatste wedstrijd, met één punt voorsprong, FC Twente, waarna ze in Amsterdam eindelijk hun dertigste kampioenschap mogen vieren. Tot zover het koffiedik kijken. Nu het feit. Want er is één feit in deze zwaarwegende kwestie te benoemen: de ontknoping van de competitie is dit jaar een spannende.