Vintage op de kaart (4): Sister Moon, not so vintage anymore

15-03-2011 14:00


Sister Moon was al een vintagewinkel, lang voordat alle concurrenten zich besloten te huisvesten aan de Rotterdamse Nieuwe Binnenweg. Maar de tijden zijn veranderd en daardoor voelde Ron van Den Bosch, eigenaar van Sister Moon, zich genoodzaakt om over te gaan op ‘nieuwe kleding’. Het is een beetje zoals Freddy Mercury zong in ‘Too much love will kill you’, maar in dit geval is het: Too many vintage stores will kill you. Eventually.

Gelukszoekers
Ron ligt languit op een fauteuil, zijn benen rustend op een koffietafel, hij glimlacht en vertelt over zijn beslissing om te stoppen met vintage. “Het is moeilijk om continu kwalitatief vintagemateriaal te vinden, bovendien kregen we te maken met concurrentie op de Nieuwe Binnenweg.” Dat laatste klopt: de populariteit van vintage zorgde voor gelukszoekers als Knetter, Vintage Footwear en Episode. Van deze concurrenten is alleen Vintage Footwear nog actief (wel een beetje jammer dat de winkel midden op de dag gesloten was…): Episode Rotterdam is niet meer en ook Knetter is definitief gestopt met de verkoop van tweedehands.

Vintage op de brandstapel
Hoe zou dit komen? Is vintage toe aan een ommekeer? Of zijn de klanten door al die zogenaamd hippe winkeltjes die zichzelf brandmerken als ‘vintage’ – maar ondertussen Zeeman tweedehandsjes door onze strot stoppen  – kritischer geworden? Volgens de eigenaar van Knetter bleven de tweeehands collecties vrijwel onaangeraakt waardoor zijn zaak niet rendabel meer was. De enige oplossing is dan: weg met de reeds gedragen kleding en op zoek naar nieuwe labels. Op die manier belandde – voor zowel Sister Moon als Knetter – vintage op de (fictieve) brandstapel.

De collectie
Geen vintage meer voor Sister Moon dus, maar wel underground merken die vooral voor mannen boeiend zijn. Denk aan het merk ‘Eleven Paris’ met t-shirts waarop Lagerfeld, Galliano en Jacobs zijn afgebeeld.  De vrouwencollectie is iets zwakker, maar hier en daar spot je wat kekke jurkjes van ‘Pepa Loves’.  Oh en de prijsjes zijn heel aardig, het verzacht de teleurstelling dat er hier geen vintage meer wordt verkocht.

Mannen
– goede retro-ish hoodies en tees.
– denim harembroeken
– gekke sokken met print

Vrouwen
– goedkope schoenen (leuk voor een paar tussendoortjes)
– zwierige (marktachtige) jurkjes (MEH!!)
– accessoires

Het oordeel
Na een drankje in Rotown, flanerend met boyfriend over de Nieuwe Binnenweg, kán je even een bezoekje brengen aan Sister Moon. Voor hem dan. De kans is groot dat jij zonder plastic tas de deur uit loopt maar hij wel, dus wees bij deze niet getreurd.

Info
Sister Moon, Nieuwe Binnenweg 89B, Rotterdam (010) 436 15 08, www.sister-moon.nl