Column Jan Dijkgraaf: Van Casteren moet niet janken

16-03-2011 14:00

De hoofdredacteur van het tweede opinieweekblad van Nederland, Frits van Exter, zou de ook boeken schrijvende journalist Joris van Casteren per mail hebben laten weten dat diens schrijfsels niet meer welkom zijn bij Vrij Nederland. De opvattingen van Van Casteren over journalistiek zouden niet (meer?) passen bij de voormalige verzetskrant.

Inteelt
Natuurlijk legt Van Casteren in zijn huilverhaal in HP/De Tijd de link tussen het mailtje van Frits van Exter en het verschijnen van zijn boek Het zusje van de bruid. Dat boek handelt namelijk over de schoonzus van Vrij Nederland-redacteur Sander Pleij, die destijds net als Van Casteren bij de Groene Amsterdammer werkte (hoe inteelt wil je het hebben?). En Pleij is niet blij en zijn schoonfamilie al helemaal niet, want ‘Luna’ is – kort samengevat – nogal een beetje heel veel in de war.

Kortom: incidenteel medewerker aan een blad doet iets wat een vaste redacteur van het blad heel vervelend vindt en de hoofdredacteur van het blad zegt: “Joris, je deed toch al nauwelijks iets meer voor ons, ik breng dat terug naar nul. En omdat je vast een reden wilt weten: onze journalistieke opvattingen verschillen.” Ja, zeggen dat je het een naaistreek vindt dat hij een familielid van een redacteur zo te kakken zetten, dat is ook weer zo wat, dus dan geef je er een draai aan.

Ik zou zeggen: wie zijn billen brandt… (loopt weg van het vuur en gaat er vooral niet op staan pissen).

Berufsverbot
Maar nee, Van Casteren vindt HP/De Tijd bereid zijn ‘weerwoord’ op recensies van de hysterische grachtengordeltypes Natasha Gerson in De Groene en Elsbeth Etty in NRC Handelsblad af te drukken en op Twitter duurt het geen minuut of het woord ‘Berufsverbot’ valt. De Godwin met de hoofdredacteur van uitgerekend voormalig verzetskrant Vrij Nederland in de hoofdrol – hoe makkelijk is dat scoren?

Volgens mij is Joris van Casteren freelancer. Volgens mij kan Frits van Exter kiezen uit pak ‘m beet 14.000 freelancers. Het is goed ook af en toe een ander een kans te geven. Ik herinner me uit mijn eigen tijd bij (toevallig) HP/De Tijd dat een aantal babyboomers of erger (Hans van den Bergh, Max Pam en Daan Dijksman) plaats maakte voor frisse talenten als @sywert, @hanstw, @baspaternotte, @saravangorp, @niek_stolker, @michielblijboom, @bertbrussen, @karendinges en @roosschlikker. Ik heb Van den Bergh, Dijksman en Pam nooit iets vervelends over mij horen vertellen… Kijk, zo kan het ook, Joris van Casteren!

Auteur: Jan Dijkgraaf*

* Voor één keer wordt @oldekamp op deze plek vervangen door de echte Jan Dijkgraaf.