Sport

ADO-tuig met blote tieten op Jodenjacht

21-03-2011 15:59

Het was gisteren een vermakelijke middag in Den Haag. Eeuwenoud rivaal Ajax kwam op bezoek en verloor. Dan zijn de fans met de minste hersencellen op hun best. Taferelen als was het de jaarlijkse reünie van de NSB afdeling Den Haag waren voor, tijdens en na de wedstrijd erg populair. De ironie in deze wil dat ADO in de oorlogsjaren als foute club door het leven ging. Dit terzijde. Die tijd is voorbij. Het is bekend dat supporters zich achterlijk gedragen. Die van Ajax en ADO hebben bovendien een lange geschiedenis van moord en doodslag met elkaar. Als de fans van de ene club het supportershome van de andere club in de fik steken, wordt de score even later weer gelijkgetrokken. Zo gaat dat in kringen van idioten. Spelers en trainers moeten daarboven staan. En dat lukt kennelijk niet in Den Haag.

Na de overwinning op Ajax ging het helemaal los in het supportershome van Den Haag. Spelers Lex Immers en Charlton Vicento verschenen samen met trainers John van den Brom en Maurice Steijn om het feestje mee te vieren. Bovenop de bar werden de vier toegezongen door een uitzinnige menigte. Een dame naast hen liet haar tieten zien. Het deed denken aan een feestje tijdens de oorlog als de meute zich oplaadt om op Jodenjacht te gaan. Het was ADO op zijn smalst.

http://www.youtube.com/watch?v=hOvzU2KH6Xc

Het was ook Lex Immers op zijn smalst. De voetballer heeft een verleden als ADO hooligan en voerde de troepen luidkeels aan. “We gaan op Jodenjacht”, zo zong hij vanaf de bar. Enge ziektes en beledigingen aan het adres van Ajacieden volgden. Inmiddels betuigt de speler spijt. “Ik ben me op dat moment totaal niet bewust geweest van de beledigende toon naar een hele bevolkingsgroep. Een geuzennaam en een bevolkingsgroep heb ik door elkaar gehaald en daar heb ik spijt van. Ik had dit niet mogen doen en accepteer uiteraard de boete die mij wordt opgelegd,” aldus Immers op de site van Den Haag. Right. Net alsof hij de gevoelens vooraf niet kent. Immers lult. Zijn teksten kwamen voort uit wat zijn verleden als hooligan hem ingaf en dat is blinde haat voor alles wat Amsterdam en Ajax is.

De KNVB heeft inmiddels een vooronderzoek ingesteld. Het bestuur heeft zijn speler de hoogste boete opgelegd. Met de andere betrokkenen – voetballers, staf en supporters – wordt gesproken. Schorsingen zullen volgen. Stadionverboden zullen volgen. Want weinig beschaving kan helemaal niet. Volgend jaar gebeurt weer precies hetzelfde. Omdat de haat onder de achterlijken die zich ADO fans noemen enorm is en zich in deze gesteund weten door spelers en trainers. Dat de KNVB en de club ingrijpen doet daar niks aan af. Die boete is snel vergeten, terwijl de beelden blijven hangen.