ThePostOnline

Gaialogisch bosbeheren met toverkollen

22-03-2011 12:00

Hei hoJeanet Reussink is Gaialoge. Wat Gaialogie is? “Een alternatieve ervaringswetenschap die natuur en cultuur met elkaar in verbinding brengt.” Johanna Jansen is tolk van energieën en maakt contact met elfen en kaboutervolken. Dat is niet raar, dat is juist hartstikke nuttig! De dames adviseren Staatsbosbeheer inzake Energetische Harmonisatie van het Strubben-Kniphorstbosch te Drente.

En dat is hard nodig, want blijkens dit artikel in Trouw van 18 februari jongstleden banjert iedereen maar door dat Strubben-Kniphorstbosch, te natuurbeheren dat het een aard heeft, zonder de juiste landschapsengelen om toestemming te vragen. Of men jast met kettingzagen zomaar even abortief door de baarmoeder van het bos. Dat is zonde, want die wezens zijn de kwaadsten niet: ze openen op verzoek prachtige edelstenenpoorten en het bos vindt het allemaal best, mits je het vriendelijk vraagt. Kortom, alles is Gaialogisch toppie geregeld daar in Drente, en gelukkig maar, want “dat hoort bij het nieuwe denken van het Mercuriustijdperk. In verzet gaan, boos worden; dat is zó Mars-denken.”

Toch roept het artikel vragen op. Zo zaten de Gaialogen soms niet op één lijn. De één was erg begaan met ‘bibliotheekbomen’, een ander had het steeds over ‘energievolkeren’. Uw verslaggever ging door de poort van edelstenen van de landschapsengel om ter plekke poolshoogte te nemen. Al snel duiken er zeven kabouters op, die verwoed met hun houweeltjes aan de edelstenenpoort beginnen te hakken. De landschapsengel lijkt not amused. “Altijd hetzelfde met die kutkabouters. Sinds ze een eigen Werkgroep hebben die hun energie leest hebben ze verdomd veel praatjes. Energie lezen, pff. Die twee hippiewijven laten zich inpakken door die schattige puntmutsjes”, smaalt hij.

“Kom kom”, nuanceert een oude bibliotheekboom, “Wat ben je weer aan het Mars-denken. Hal-lo? Mercuriustijdperk aan landschapsengel? Wees blij dat ze uit onze baarmoeder blijven. Ook wij zijn baas in eigen bos!” “Oh en daar hebben we hém, meneertje ‘Bibliotheekboom'”, countert de nu ziedende engel. “Bibliotheek my astral ass, de enige bibliotheekbomen die ik ken staan tot pulp gemalen en met lettertjes erop in kasten die gemaakt zijn van andere kapsonesbomen! Rot toch op man, dit is een BOS, jij bent een BOOM en ik en die pokkedwergen bestaan niet! Laat die wijven een hobby nemen!” Een paar zandduintjes verderop zijn Jeanet en Johanna in de weer met een wichelroede. Ze slaken kreetjes van vreugde als een paar baldadige energiewezens aan de uitgestoken stokjes trekken. De landschapsengel slaat de poort woedend achter zich dicht.

Linktip artikel: @Glipto
Beeld: Walter Pilsak