Humor

TweetRechter beslecht ruzie tussen @FrontaalNaakt en @Pritt

22-03-2011 16:00

Mr. Frank Visser gaat digitale oproerkraaiers aanpakken. Als de TweetRechter geeft hij gevraagd en ongevraagd bindend advies in uit de hand gelopen ruzies op internet. “Digitaal burengerucht loopt inmiddels de spuigaten uit. De stap naar de rechtbank is voor velen nog te groot, daarom komt de rechter naar u toe deze zomer”, aldus Mr. Visser. De NCRV gaat de meest geruchtmakende zaken volgen in het programma De Twitterende Rechter, dat vanaf september op Nederland 1 zal worden uitgezonden. “Conflicten blijven vaak veel te lang bestaan. Mensen komen er zelf niet uit, omdat iedereen altijd gelijk wil hebben. Het is boeiend om te zien hoe een rechter dat oplost”, aldus de omroep in een persbericht.

Fitties
“We moeten het internet niet opgeven”, vindt de TweetRechter. “Wellevendheid en goede omgangsvormen zijn noodzakelijk in een moderne samenleving. En dus ook in een digitale maatschappij. Mensen moeten worden aangesproken op hun gedrag.” Hij gaat daarom actief op zoek naar uit de hand gelopen ruzies (fitties) op bijvoorbeeld microblog Twitter. Ook kunnen gebruikers van sociale netwerken de TweetRechter op de hoogte brengen van ongenuanceerde, scheldende of overdreven ironische medegebruikers. “Met een team van juristen ga ik bemiddelen, adviseren en recht spreken in gevallen van digitale luchtverontreiniging.”

“We leven in dit land met miljoenen mensen op een heel klein .nl-domeintje. We moeten een beetje rekening met elkaar houden. Dat is toch niet teveel gevraagd?” Visser kwam op het idee voor de TweetRechter toen het internetterrorisme wel heel dichtbij kwam. “NCRV-collega’s bleken geregeld onderwerp van spot op internet. Een ruziemakende Twitteraar zei ‘de Joris Linssen-tactiek’ te gaan toepassen: ‘Net zo lang domme vragen stellen tot de ander moet huilen’. Dit soort opmerkingen is voor een heleboel mensen kwetsend. Voor de geadresseerde, voor collega Linssen, maar ook voor argeloze lezers die zonder waarschuwing een stroom van hatelijke berichten te lezen krijgen.”

Digitaal condoom
“Ruzies zijn net zo gevaarlijk als sex”, legt Mr. Visser uit. “Het is eventjes lekker en lucht op, maar je moet altijd blijven praten en ziektes verspreiden zich razendsnel.” Hij ziet dan ook een rol als digitaal condoom voor hem weggelegd. “Wij staan intiem contact niet in de weg. Wel dammen we het hufter-virus in.”

@Frontaal Naakt vs. @Pritt
In één van de eerste zaken stort de TweetRechter zich op een high-profile fittie. Die tussen @FrontaalNaakt en @Pritt. “De heren Peter Breedveld en Marck Burema (die achter de pseudoniemen schuil gaan red.) zijn inmiddels ver voorbij het stadium van kinderachtig”, vindt Visser. “Het is inmiddels misdadig geworden.” De (micro-) bloggers vechten een oude vete uit via Twitter, weblogs, kranten, tijdschriften en tv. “Het grote publiek wordt vergiftigd met de slechte smaak en rancune van de twee heren. Daar moeten we onze maatschappij tegen beschermen.”

Visser vergelijkt de twitteraccounts met achtertuintjes. “Iedereen heeft de vrijheid om in zijn achtertuin te doen wat hij wil, maar die vrijheid is niet onbegrensd.” Visser, tevens kantonrechter te Zaandam, zegt zich rot geschrokken te zijn van de tuintjes van Breedveld en Burema. “Ik kon me iets voorstellen bij de plakkerige stift van Burema na het zien van zo veel pornografisch materiaal in de achtertuin van Breedveld. De tuin van Burema is daarentegen een hangplek voor laaggeletterden geworden. De gevoeligheid voor het woord ‘mongool’ is dus wel voorstelbaar.”

Afloop
Over de precieze afloop van de zaak wil Frank Visser niet uitweiden. “Daarvoor moet u in september naar De Twitterende Rechter kijken. Wel kan ik alvast zeggen dat de door mij geadviseerde mediation bijzonder ontroerende beelden op gaat leveren.” Het mediation-traject wordt begeleid door Joris Linssen.

Jeroen Weghs vindt dat dit internet zo veel beter kan, en moet